”Rederiet”-stjärnan Yvonne Schaloske är död

Blev folkkär i rollen som säkerhetsvakten Vera Bengtsson

Publicerad:

NÖJE

Yvonne Schaloske är död.

Skådespelaren som blev folkkär i rollen som den barska säkerhetsvakten i ”Rederiet” avled i början av april.

– Det är stor sorg, det svävar fram och tillbaka här, säger hennes sambo.

Yvonne Schaloske blev 68 år gammal.

– Det är stor sorg, det svävar fram och tillbaka här, jag orkar inte prata om det, säger hennes sambo Rickhard Jeffberg när Aftonbladet når honom över telefon.

Skådespelarkarriären sträcker sig tillbaka till 80-talet där Yvonne Schaloske medverkade i filmer och serier som ”Smugglarkungen”, ”Tre kärlekar” och ”Hunden som log”. Hon hade roller i filmer som ”Kurt Olsson – filmen om mitt liv som mej själv”, ”Jönsonligans största kupp” och serier som ”En nämndemans död” och ”Vi ses i Kaliningrad”. Men genombrottet för den breda publiken kom i rollen som den barska säkerhetsvakten Vera Bengtsson i SVT:s långkörare ”Rederiet”.

Yvonne Schaloske med Hans V Engström i ”Rederiet”.
Foto: CARL-JOHAN SÖDER
Yvonne Schaloske med Hans V Engström i ”Rederiet”.

Lade ner karriären efter ”Rederiet”

Där syntes hon från 1996 fram till att serien lades ner 2002. Och när ”Rederiet” lades ner lade Yvonne Schaloske också ner skådespelarkarriären. Under en period arbetade hon som säkerhetskontrollant på Landvetters flygplats i Göteborg och därefter också som instruktör på ett gym.

– Jag är spinninginstruktör på Nordic Wellness, bor långt ute i skogen och har djur. Jag har en sambo. Det är utanför Göteborg. Jag har inte velat fortsätta med skådespeleriet efter Vera Bengtsson för att hon gjorde ett starkt intryck, sa hon till Aftonbladet förra året.

Foto: SVT
Yvonne Schaloske som Vera Bengtsson i ”Rederiet”.

”Den gladaste i gänget”

I ”Rederiet” hade hon en barsk framtoning, som med tiden visserligen mjuknade och kulminerade i ett bröllop med intendenten Uno, spelad av Hans V Engström. Men ”Rederiet”-kollegorna minns henne som en av de gladaste under inspelningarna.

– Alla var väldigt glada och att då sticka ut som den gladaste i gänget säger en hel del. Hon var lättillgänglig och trevlig på alla sätt. Att hon sen valde att börja jobba med ett uniformsjobb efter ”Rederiet” gladde mig väldigt mycket. Om man ska lägga av och göra något annat så ska man göra så, i hennes fall var det briljant, säger Ola Forssmed, 46.

Bert-Åke Varg, 88, känner inte till sin forna kollegas dödsfall när Aftonbladet når honom:

– Herregud så tråkigt, det var en väldigt fin person som både jag och min fru tyckte väldigt mycket om, och hon blev ju inte så gammal. Hon var en fin kamrat i ”Rederiet” och vi besökte henne också där hon bodde. Vi hade så roligt, hon var spontan och frimodig, en underbar tjej, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN