Mejla

Jan-Olov Andersson

Sofia Ledarps pappa blev som ännu en stjärna på slottet

Publicerad:
1 av 4

NÖJE

Plötsligt gjorde en ny person entré i årets säsong av ”Stjärnorna på slottet”.

Tredje avsnittet handlade nästan mer om Sofia Ledarps pappa, än om henne själv.

Somliga kända personer, inte minst om de har förmågan att gestalta saker och ting, det vill säga är skådespelare, kan vara väldigt bra på att prata underhållande om folk i sin närhet, kanske för att vilja slippa avslöja sitt eget allra innersta.

Som Thommy Berggren i Stefan Jarls dokumentär om honom, ”Muraren” (2002).

Vet inte om det var därför skådespelerskan Sofia Ledarp fastnade så totalt i berättelsen om sin egen far.

En charmig och stilig grek som blev en profil i Stockholms nattliv då han jobbade på nattklubben Alexandra under dess storhetstid. Han sysslade uppenbarligen också med en del andra affärer som kanske inte alltid ägde rum på rätt sida av lagen. Och så småningom uppdagades det att han hade varit våldsam mot en del av de kvinnor han hade varit tillsammans med. En charmig skitstövel, typ.

Belönad med guldbagge

Jodå, vi fick Sofia Ledarps liv också, förstås.

Hur intresset för skådespeleri började. Scenskolan i Luleå. Hur hon hamnade på Dramaten i en Ingmar Bergman-uppsättning. Genombrottsrollen i Åke Sandgrens film ”Den man älskar” (2007) mot Jonas Karlsson och Rolf Lassgård, den som hon så småningom Guldabaggebeönades för. Och så nuvarande tv-succén ”Fröken Frimans krig”, det som väl de flesta förknippar henne med numera. Lite grann om privatlivet också, med ny man och hur man får ihop det när det finns barn från tidigare.

Till sist fick även Sofia Ledarps mamma några sekunder i programmet, då skådespelerskan berättade att hon hade hjälpt henne ”extremt mycket, utan henne hade jag aldrig klarat det”.

Men sedan berättade hon att hon hade funderat på att göra en film om sin pappa…

Lite svagare avsnitt

Övningarna vid sidan av samtalen var inte så upphetsande. Lite flygrädsla hos Johannes Brost, Magnus Uggla och Gunnel Fred inför ballongfärden. Lite hip hop-dans under ledning av ”Bounce-Benke”, Fredrik Rydman. Där var det enbart roligt att se Magnus Ugglas plågade minspel.

Det, i kombination med att det blev på tok för mycket slagsida åt Sofia Ledarps struliga förhållande till pappan, gjorde det till ett lite svagare avsnitt av ”Stjärnorna på slottet”.

Publicerad:

LÄS VIDARE