Lämnades ensam som höggravid – nu söker Leonora kärleken i ”Bonde söker fru”

Av: Linn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: TV4

Leonora Vilhelmsson, 40, var gravid i sjunde månaden när hon blev lämnad av sin fru och ensam förälder till sin dotter.

Nu söker hon kärleken på nytt i ”Bonde söker fru” – och kämpar för att homosexuella par ska omfattas av samma vårdnadslagar som heterosexuella.

– Jag fattade inte hur jag skulle kunna ta hand om ett barn själv, säger hon.

2009 fick skogsbonden Leonora Vilhelmsson och hennes dåvarande fru, efter flera inseminationsförsök i Danmark, äntligen det efterlängtade beskedet. Leonora var gravid.

Lyckan var total, men åtta veckor innan beräknad förlossning kom chocken. Leonora Vilhelmsson blev lämnad att ensam föda sitt barn och med ensamt ansvar över sin dotter.

– Det var fruktansvärt. Jag hade gått upp elva kilo under graviditeten, men gick ner nio av dem på bara en vecka. Sedan skulle jag överleva en förlossning, säger hon.

Trots att Leonora och hennes partner var gifta räknades hennes fru inte som förälder till barnet enligt svensk lag. Eftersom paret hade gjort inseminationen utomlands måste den förälder som inte burit barnet göra en närståendeadoption, något som kan göras först när barnet är fött och har ett personnummer. Lagen hade sett annorlunda ut om hon inseminerats i Sverige eller blivit lämnad av en man.

”Blev förtvivlad”

Plötsligt var Leonora ofrivilligt ensamstående mamma.

– Jag fattade inte hur jag skulle kunna ta hand om ett barn själv. Jag blev rädd såklart.

I dag lever Leonora och dottern Mollie, nu sex år gammal, en harmonisk vardag tillsammans på gården utanför Sölvesborg. Men hon driver fortfarande kampen för att båda parter i ett gift homosexuellt par automatiskt ska bli vårdnadshavare, precis som för heterosexuella. Hon har skrivit flera debattartiklar och en bok om fenomenet.

”Har haft mina stålbad”

– Jag kommer att trycka på det tills en förändring sker. Det blir fler och fler regnbågsbarn i Sverige och det är en viktig fråga som ska belysas. De har lite att jobba på där uppe i Rosenbad, säger hon.

I sommar är Leonora Vilhelmsson en av åtta bönder som söker kärleken i ”Bonde söker fru” i TV4.

– Det är bra både för mig och för hbtq-världen. Det är många man behöver öppna ögonen på. Och som flata i en liten by är det inte så lätt att marknadsföra sig, säger hon.

Drömmen är att träffa en pålitlig, trygg kvinna.

– Jag har haft mina stålbad. Nu ser jag fram emot att kanske träffa den stora kärleken.

Sökprogrammet av ”Bonde söker fru” sänds måndagen den den 17 april i TV4.

Publicerad:

LÄS VIDARE