Sven-Bertil Taube: ”Jag förstår om jag varit en dålig far”

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Björn Lindahl
Sven-Bertil Taube.

NÖJE

Sven-Bertil Taube berättar i podcasten ”Katarina Hahr möter” att han inte alltid varit en helt närvarande far.

Han ångrar också hur han agerat i vissa situationer genom livet.

– Mina barn har varit väldigt snälla mot mig och inte så kritiska som jag tycker de skulle kunna vara, säger han i avsnittet.

Sven-Bertil Taube, 84, blickar tillbaka på livet i senaste avsnittet av podcasten ”Katarina Hahr möter”. Han har aldrig känt sig direkt olycklig eller missnöjd över något, utan upplever att han haft ett roligt, omväxlande och spännande liv. Vissa saker kan han dock ångra, eller reflektera över, såhär i backspegeln.

– Det kommer över mig som en våg att jag kunde behandlat situationer bättre, framför allt relationer med kvinnor att man kunde ju kanske uppfört sig lite bättre och tänkt efter lite grann, säger han i podcasten.

Under studietiden på Dramaten arbetade han långa dagar och var kanske inte alltid så närvarande som pappa, menar han.

Familjeliv på äldre dar

– Jag har varit en dålig pappa kan man väl säga, för jag har aldrig levt familjeliv på det sättet riktigt förrän nu egentligen med Mikaela och min yngste son Felix, säger Sven-Bertil Taube i podcasten och fortsätter:

– Jag förstår om jag har varit en dålig far. Mina barn har varit väldigt snälla mot mig och inte så kritiska som jag tycker de skulle kunna vara. Jag är lyckligt lottad på det sättet. Jag har väl inte varit stygg, men jag har inte heller varit speciellt närvarande på det sätt man borde vara som pappa.

Skådespelarens syn började försämras för tio år sedan. I april förra året genomgick han en ”open heart surgery”. En hjärtklaff behövde bytas ut.

Taube tvingades sjukskriva sig efter operationen och flera spelningar ställdes in förra sommaren. Men i augusti var han tillbaka på scen för att sjunga sin pappa, Evert Taubes sånger på Gröna Lund.

Hyllar sin fru Mikaela

Och för tillfället är han aktuell med den hyllade pjäsen "Påklädaren" som spelas på Dramaten i höst. Han tar hjälp av sin fru Mikaela för att läsa manus och lära sig replikerna.

– Min fru visar mig väldig kärlek och omtänksam. Det är jag imponerad av och tacksam och jag förstår nästan inte vart hon tar sin kraft ifrån, att sköta om mig så fint som hon gör.

”Katarina Hahr möter” sänds torsdagar och släpps som podd 07.00 i Sveriges radio.

Publicerad:

LÄS VIDARE