Marcus Birros ekonomiska kris: ”Läget är bra mycket mer än akut”

Ber om pengar via swish: ”Står vid den ekonomiska ruinens brant”

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Marcus Birro ber om pengar via swish.

Marcus Birro har hamnat i ekonomiska svårigheter.

Nu vädjar han om hjälp i sociala medier – och tigger pengar via swish.

– Det är en katastrof, säger han.

Författaren och debattören Marcus Birro vädjar om ekonomisk hjälp i sina sociala medier.

På Twitter skriver han ”Jag står vid den ekonomiska ruinens brant och jag har inget annat val än att ge upp”.

Marcus Birro skriver en blogg på Nyheter24 och medverkar även i sajtens tv-program om fotboll. I början av april släpptes hans senaste bok ”Lämna mig aldrig”, men enligt Birro vågar ingen anställa honom som skribent.

Vädjar om pengar

Han utvecklar sig i ett långt inlägg på sin Facebook-sida:

”Min tillvaro hotas nu fullständigt av en ekonomisk ödeläggelse.
Läget är akut. Läget är bra mycket mer än akut. Jag söker cirka tio jobb om dagen, inom allt möjligt. Jag ringer gamla arbetsgivare, jag mejlar, vädjar, skickar arbetsprover. Ingen vågar. Men jag står vid gränsen nu. På flera sätt. Jag orkar faktiskt inte mycket längre.”

På Facebook har Marcus Birro närmare 40 000 följare och nästan 10 000 följer honom på Twitter. Nu ber han dem om att få pengar via swish:

”Därför vädjar jag nu till alla som fortfarande bryr sig att stödja ett fortsatt oberoende och uppkäftigt skrivande i svensk offentlighet.”

”Mycket av det jag gör är gratis. Podden bland annat. Jag ser det inte som tiggeri. Man kan väl lika gärna sponsra en fristående skribent på Facebook som att köpa en kvällstidning”, skriver han i ett mejl till Nöjesbladet.

”Dränkt i hat och hot”

”Det är en katastrof. Men det är det för många. För egen del klarar jag mig alltid, men jag har två barn att ta hand om. Jag gör vad som helst för dem. Men sedan jag berättade om detta har jag blivit fullständigt dränkt i hat och rena hot. Jag orkar inte prata mer om det.” skriver han till Nöjesbladet.

På twitter och i kommentarsfältet på Facebook är det många av Birros följare som säger att de har swishat honom pengar.

Men han kritiseras också. Bland annat för att han själv tidigare har resonerat kring att förbjuda tiggeri. Nöjesbladet har frågat, men inte fått något svar från Marcus Birro om hur han tänker kring att han nu själv vädjar om hjälp.

Kritiseras

Birro kritiseras också för att han de senaste åren tagit ut stora summor i lön och utdelning från sitt bolag Marcus Birro AB.

Enligt den senaste årsredovisningen, för 2015, tog Birro ut 484 000 kronor i lön och dessutom 440 000 kronor i aktieutdelning.

Birros exfru Jonna Vanhatalo sålde tidigare i år en tavla föreställande sig och Birro när de gifte sig. Den sönderslagna tavlan såldes för 50 100 kronor och försäljningen uppmärksammades stort.

I sitt Facebook-inlägg skriver Birro:

”Hade jag haft sönderslagna bröllopstavlor att sälja hade jag gjort det. Men jag har inte det.”

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN