Icona Pop: ”Vi är här för att förändra”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Den 8 mars släppte Icona Pop en låt om systerskap och på fredag kommer deras nya singel med Tove Lo.

För bandet har feminismen alltid varit viktig – och självklar.

– Jag kan bli så trött på att behöva bevisa något hela tiden, det ska väl vara självklart att en kvinna är värd lika mycket som en man, säger Aino Jawo.

I onsdags spelade den svenska elektropopduon Icona Pop på Gröna Lund.

Trots att Caroline Hjelt, 30, och Aino Jawo, 31, är vana att inta betydligt större internationella scener är spelningarna i Sverige extra viktiga.

– Det här är alltid hemmaplan, säger Aino Jawo.

– Det känns fantastiskt bra att vi båda kan ha vår familj i publiken, för det är inte alltid vi kan ha det, säger Caroline Hjelt.

Efter att duon slog igenom i ”Så mycket bättre” förra året upplever de också att deras publik i Sverige har blivit större.

– Det känns som att folk vet hur vi ser ut nu. Förut kanske de hade hört en låt på radion men de förknippade kanske inte oss med låten, säger Hjelt.

Släpper låt med Tove Lo

På fredag släpper bandet en ny singel tillsammans med en annan av Sveriges stora popexporter, Tove Lo, 30.

– Låten är skitbra, jag är peppad på att folk ska få höra den. Den är grym, säger Caroline Hjelt.

Förutom kollegor är de också nära vänner, och de tre artisterna har tidigare bott ihop i London, tillsammans med Alicia Vikander, 29.

– Vi har jobbat med Tove hur mycket som helst. Vi har skrivit tillsammans väldigt länge och hon har varit med oss på våra låtar på det första albumet. Sen hänger vi alltid när vi kan, så samarbetet kom väldigt naturligt, säger Caroline Hjelt.

”Försöker alltid dra med våra polare”

Både Tove Lo och Icona Pop har nått stora internationella framgångar. För Hjelt och Jawo känns det viktigt att stötta varandra och att prata om sina kollegor i pressen.

– Vi tror att det är A och O. Vi tycker det är så himla hög kvalitet på de vi känner, framförallt de från Sverige. Så vi försöker alltid dra med våra polare. Sen är vi otroligt stolta över Toves framgångar, säger Aino Jawo.

Förutom att lyfta varandras karriärer betyder det också mycket att kunna ha någon att prata med om allt man upplever.

– Bara att kunna ringa sin kompis och förstå varandra. Vi träffar ju Tove mer än vi träffar många här hemma, för vi ses på festivaler runtom, säger Caroline Hjelt.

Har blivit bättre på att säga ifrån

Systerskapet är något som är viktigt för duon. På den internationella kvinnodagen släppte de låten ”All my girls” som en del av kampanjen #Stand4Her.

Kampanjens syfte är att stötta unga kvinnor att nå sina drömmar.

Det känns både viktigt och helt naturligt för Aino Jawo och Caroline Hjelt att engagera sig för kvinnors rättigheter.

– Det skulle nästan kännas konstigt att inte göra det, säger Caroline Hjelt.

Icona Pop har funnits i snart tio år och under den tiden har de varit med i många arbetssituationer som inte känts helt rätt.

– Vi har ju varandra, och det är alltid en styrka. Men jag tycker att under de senaste åren har vi blivit bättre på att säga till på en gång, säger Hjelt och fortsätter:

– Förut var det kanske någon som sa någonting som man blev ledsen av men man visste inte hur man skulle hantera situationen. Man gick hem och så pratade vi om att ”men gud, sa han verkligen så?”.

Pratas mer efter MeToo

Att det blivit enklare att påpeka orättvisor tror Icona Pop har att göra med hur MeToo har påverkat musikbranschen.

– Jag tycker definitivt att det har förändrats. Många har blivit mer försiktiga och folk som inte tänkt på hur de betett sig har kanske fått en frågeställning om hur de är som personer, säger Aino Jawo.

Det är också fler som vågar prata om hur de blir behandlade och som vågar sätta ned foten även mot personer i maktposition.

– Jag att det är så många som har gått och burit på historier i så många år som har insett att de absolut inte, tyvärr, är ensamma och vågat dela med sig, säger Caroline Hjelt.

– Folk är inte rädda för att outa saker eller säga till på samma sätt och det är otroligt härligt.

”Är ju fan katastrof”

Trots att Icona Pop upplever att villkoren i musikbranschen har blivit bättre finns det fortfarande mycket kvar att förändra.

Bandet har dj:at på flera stora festivaler, framförallt i USA. När de spelade på Ultra i Miami ett år insåg de att det bara var 2% kvinnliga artister bokade.

– Det är ju fan katastrof, säger Aino Jawo.

”Är här för att ta lite space”

Både Aino Jawo och Caroline Hjelt växte upp i en omgivning som uppmuntrade dem att ta plats, med kompisar som de beskriver som ”überfeminister”.

Därför känns det givet att engagera sig för att andra ska få samma möjligheter.

– Vi har ju typ världens bästa och starkaste mammor som alltid läxat upp oss och sagt ”låt inte någon trampa på er”. Så jag tror det sitter i ryggraden efter att ha växt upp med ensamstående mammor, säger Jawo.

De uppmaningar de fick av sina mammor har de sedan tagit med sig i sin relation till varandra.

– Ibland när man är yngre kanske man inte alltid vågar ta samma plats. Men jag känner att vi verkligen har pushat varandra, att ”nu säger du till” eller ”nu gör du det här”. Och jag vet ju att Aino alltid har min rygg, säger Caroline Hjelt.

– Det är inte alla som har det så, så vi är här för att ta lite space och förändra det, säger Aino Jawo.

1 av 2 | Foto: PONTUS ORRE

Trötta på att behöva bevisa något

Samtidigt som det är viktigt att ta för sig säger Aino Jawo att det ibland kan kännas utmattande att alltid behöva kämpa för något som alla egentligen borde förstå.

– Jag kan bli så trött på att behöva bevisa något hela tiden, det ska väl vara självklart att en kvinna är lika mycket värd som en man och ska tjäna lika mycket om man jobbar med samma saker.

”Vi borde skriva en relationsbok”

Något som duon däremot aldrig verkar tröttna på är varandra. Nu bor de i egna lägenheter i Sverige, men kan fortfarande ha svårt att vara ifrån varandra.

– Vi är bästa vänner som har sovit i samma säng i sex, sju år så man lär sig att ge varandra utrymme. Vi har nog aldrig hängt så lite som vi gjort den senaste tiden. Men nu har vi köpt ett hus tillsammans i USA. Så mycket saknade vi varandra, säger Aino Jawo.

De beskriver sin relation som ”jäkligt odramatisk” och har lärt sig hur den andra fungerar.

– Vi borde skriva en relationsbok du och jag, säger Caroline Hjelt och fortsätter:

– Så fort jag inte hänger med Aino så saknar jag henne och ibland är det ju bra att sakna varandra. Det finns ingen som kan förstå mig som Aino och det är otroligt lyxigt att ha det så.

Publicerad:

LÄS VIDARE