SVT om att tappa populära profilen: Förstår att TV4 passade på

Av: Jakob Meijer

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Rickard Olsson är ett av flera tunga namn som valt att lämna SVT för konkurrentkanalen TV4 den senaste tiden.

Peter Nyrén, programchef på SVT, hade gärna sett att Olsson stannat kvar.

– Jag förstår att när TV4 haft såna problem med programledarskapet på sin kant, kring Ingvar Oldsberg-frågorna, att de passar på när Rickard blir tillgänglig, säger han.

Först Gina Dirawi, sen Petra Mede och nu Rickard Olsson. Det senaste halvåret har SVT tappat flera populära profiler till TV4.

Peter Nyrén, programbeställare på SVT, gratulerar konkurrenten till nyförvärvet.

– Grattis till TV4 och grattis till Rickard Olsson, säger han.

Rickard Olsson, som i december valde att hoppa av SVT:s ”Vem vet mest?”, som han lett i tio, har öppet visat sitt missnöje med att kanalen valt att göra om programmet – från att sändas vardagar kommer det från och med i höst sändas en gång i veckan.

– Vi har varit tydliga med att vi gärna vill ha honom med i det nya ”Vem vet mest?”, men tillslut bestämde han sig för att han var färdig med programmet. Det fick vi respektera, säger han och fortsätter:

– Jag förstår att när TV4 haft såna problem med programledarskapet på sin kant, kring Ingvar Oldsbergs-frågorna, att de passar på nu när Rickard blir tillgänglig. Han har tidigare lett programmet, och vi vet att han tyckte det var kul och intressant.

Enligt Peter Nyrén har de inte förhandlat med Olsson, som frilansat för kanalen, om några andra projekt än ”Vem vet mest?”.

Flera tunga tapp

Under åren på SVT har Rickard Olsson även synts i program som ”Wild kids” och ”Melodifestivalen”. Han blir nu ytterligare en i raden av kanalens profiler som väljer TV4.

I höstas värvade TV4 Gina Dirawi till ”Idol” och i december kunde Nöjesbladet avslöja att Petre Mede kommer leda kanalens nya storsatsning ”Stjärnornas stjärna”. Dessutom meddelade Pekka Heino i höstas att han slutar på SVT.

Hur ser ni på att ni tappat stora profiler inom bara några månader?

– De har sin egen historia bakom sig allihopa, hur de här sakerna har gått till. Vi har programledare, för de program vi gör och kommer att göra, som vi är väldigt nöjda med. Varje resa har sin egen väg kring de här olika relationerna, det finns ingen övergripande historia där att fånga. Som vi kan se i alla fall, säger Peter Nyrén.

”Vi stänger inga dörrar”

SVT lockade en gång över Olsson från just TV4. Nyrén är inte främmande för att Olsson en dag kommer tillbaka.

– Det finns inga hard feelings eller stängda dörrar från vår sida. Nu kommer han jobba i en kommersiell en kanal och de kommersiella programmen. Det är en riktig långkörare som han känner väl och jag tror publiken kommer trivas med honom där, så vi får väl se framöver vad som händer. 

Rickard Olsson ledde Bingolotto 2005 till 2008. När han nu återvänder i höst tar han över efter Ingvar Oldsberg som i december sparkades från programmet efter att en intern utredning visat på allvarliga arbetsmiljöproblem i produktionen.

Publicerad:

LÄS VIDARE