Lars Lerin blir SVT:s julvärd 2020

Ska tända ljuset i tv på julafton

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Det är ett av årets mest prestigefyllda uppdrag.

Under onsdagen presenterar SVT Lars Lerin som årets julvärd – som därmed ska hålla alla tv-tittare sällskap på julafton.

– Tror du att det är en så bra idé det här egentligen, säger han i SVT:s sändning.

Författaren, konstnären och SVT-profilen Lars Lerin, 66, blir årets julvärd och kommer att tända ljuset i tv-rutan på julafton.

– Ända sedan 1959 har vi på SVT haft en julvärd under den mörkaste årstiden, för att sprida ljus och värme och för att hålla oss tittare sällskap. Det är en viktig tradition och inte minst detta väldigt speciella år när många av oss kommer att uppleva en lite mer ensam jul än vi hade önskat, säger SVT:s programdirektör Eva Beckman i SVT:s sändning.

Julvärden själv känns lite tveksam när han presenteras.

– Tror du att det är en så bra idé det här egentligen? säger han men ändrar sig snabbt:

– Jag tycker att det är så tråkigt att säga nej. Om man nu bara lever en gång är det väl bra att säga ja.

Junior kommer till studion

Lars Lerin har sett till att inte behöva vara helt ensam i studion på julafton.

– Det blir tråkigt för folk om jag ska sitta där ensam, så nån får komma och sjunga lite. Och så hoppas jag att Junior ska komma och rädda mig, säger han med ett skratt.

Junior är maken Manoel ”Junior” Marques Lerin, 43, som Lars Lerin också har två barn med.

– Junior och jag har inte hunnit skapa våra egna jultraditioner än. Junior förstår sig inte på det här med julskinka och jag är inte så förtjust i kalkoner, säger Lars Lerin i SVT:s sändning.

”Inte lika cool som Weise”

När Aftonbladet pratar med honom säger han:

– Jag hoppas att det ska gå bra i alla fall. Man har ju lite förutfattade meningar om hur en julvärd ska vara efter alla år och jag är ju inte riktigt den där coola typen som Arne Weise var. Men jag får väl försöka göra det på mitt sätt.

Finns det något speciellt du tänker kring hur du vill vara som julvärd?

– Att jag inte ska drabbas av panik utan att det ska vara väldigt lugnt och att jag ska sitta där som en vän till de som tittar. Det kan ju vara många ensamma människor som tv:n är väldigt betydelsefull för, så det är ett väldigt stort uppdrag faktiskt.

På SVT har Lars Lerin setts i tv-serierna ”Vänligen Lars Lerin”, ”Lerins lärlingar” och ”Lerins jul” och han har också vunnit tv-priset Kristallen för årets tv-personlighet 2016. I slutet av november är det också premiär för den nya serien ”Lerins sommarö” där Lerin och Junior bjuder in nya och gamla vänner till sitt landställe på västkusten för att måla och prata om livet.

Lars Lerin blir årets julvärd.
Foto: SVT
Lars Lerin blir årets julvärd.
Publicerad:

LÄS VIDARE