Golden Globe och Oscars – så blir vårens stora prisgalor i USA

Publicerad:
Uppdaterad:
Oscarsgalan hålls i vanliga fall på Dolby Theatre i Hollywood.
Foto: Chris Pizzello / TT NYHETSBYRÅN
Oscarsgalan hålls i vanliga fall på Dolby Theatre i Hollywood.

NÖJE

HOLLYWOOD. Pandemi, biografdöd och produktionsförseningar.

Trots mardrömmen lever Hollywood efter devisen, ”The show must go on”.

Därför arrangeras de kommande prisgalorna precis som vanligt – även om de aldrig någonsin varit lika stympade som i år.

Emmygalan i september gav en fingervisning om vad vi har att vänta de närmsta veckorna. Då stod Jimmy Kimmel på scen och försökte upprätthålla någon slags entusiasm medan vinnarna tog emot priserna virtuellt – rätt från deras egna vardagsrum.

Borta var den röda mattan och de spontana kommentarerna längs pressuppbåden. Inte heller bjöd galakvällen på några oväntade möten, spontana glädjetjut från fansen eller någon hetare debatt om vem som klätt sig bäst respektive sämst. Men hur skulle det ha kunnat göra det när i huvudsak allt skedde på nätet?

Oscarsarrangörerna såg på experimentet med fasa. Bakom kulisserna bestämdes att en levande publik var ett måste. Genom att senarelägga galan från Dolby Theatre i nästan två månader, till den 25 april, hoppades man att virusvågen skulle ha lagt sig. Samtidigt kommunicerades målet öppet, sannolikt för att pressa politikerna att göra undantag i Kaliforniens stränga covid-regler.

– Filmakademin utforskar hur en publik Oscarsceremoni skulle kunna fungera i vår. Akademin har gjort en genomgång av Dolby, sa en källa inom akademin till branschtidningen Variety i december.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Emmygalan 2020 hölls på distans.

”Framstod som extremt tondövt”

Dagen därpå tvingades man backa.

– Vid den här tidpunkten knäade Kaliforniens och framför allt Los Angeles sjukhus av trycket från dödssjuka covidpatienter, säger en källa i nöjesbranschen till Aftonbladet.

– Att då gå ut och snyfta över en prisgala som riskerade att bara öka smittan framstod som extremt tondövt.

Också Golden Globe-arrangörerna hoppades i det längsta på ett under för att traditionsenligt kunna arrangera festligheterna från Beverly Hilton-hotellet i Beverly Hills. Men i mitten av januari var det bara att kasta in handduken. När den drygt sju veckor senarelagda showen sänds den 28 februari (på det som var Oscarsgalans original- datum) sker det utan nästan någon publik.

Inte ens värdduon, komikerna Tina Fey och Amy Poehler, kommer att befinna sig på samma plats. Poehler gör sin insats från Los Angeles medan Fey tar delar av tyglarna från New York. Det bäddar för att artister lokalt kan medverka från båda städerna.

Oscars planerar ett liknande arrangemang, i större skala.

– Vi ska presentera galan från en rad platser, säger arrangörerna.

Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN
Tina Fey och Amy Poehler är värdar för Golden Globe-galan.

Oklart hur det blir för tittarna

Man hoppas fortfarande kunna bjuda in åskådare till Dolby Theatre i Hollywood. Men att fylla lokalen som har 3 400 platser är inte att tänka på. Den 9 februari gick Kalifornien om New York som den delstat med flest corona-dödsfall i USA.

Visserligen minskar antalet nya smittade just nu, men att det ska få Oscarsmedlemmar – många av dem långt upp i åldrarna – att riskera att drabbas av viruset för att med munskydd över halva ansiktet sitta igenom en tre timmar lång show tror knappt någon på.

Flera av de andra galorna har redan anpassat sig till den nya verkligheten. De traditionsenliga röda mattorna, middagarna och live-arrangemangen på scenerna har redan ställts in och kommer att ersättas av förinspelade framträdanden och virtuella tillställningar.

– Nyckelordet för alla arrangörer är säkerhet, säger en källa med insyn i flera av de kommande showerna.

– Ingen vill riskera att någon smittas och att det i en förlängning leder till dyra stämningar. Därför kommer man inte att ta några risker. Det är bra för alla som är på plats. Frågan är hur det blir för tittarna. Trygghet borgar inte alltid för bra tv.


Här är de kommande galorna

28 februari: Golden Globe. Värdpar är komikerna och skådespelerskorna Tina Fey och Amy Poehler. Galan sänds på TV4 Play natten till måndag 1 mars, med start kl 00.30 (själva galan börjar kl 02.00)
7 mars: Critics choice awards. Skådespelaren Taye Diggs är värd.
14 mars: Grammy-galan. Den är uppskjuten från januari. Komikern Trevor Noah leder galan.
21 mars: Writers guild awards (manusförfattar-fackets gala).
24 mars: Produceras guild awards (producentfackets gala).
4 april: SAG awards (skådespelarfackets gala). Också den har senarelagts efter att den höll på att krocka med Grammygalan i mars.
10 april: Directors guild awards (regissörfackets gala).
16 april: Annie Awards, galan som hyllar den tecknade branschen.
22 april: Independent spirit awards. Galan som tidigare bara fokuserade på film har för första gången utökats med tv-priser.
25 april: Oscarsgalan. I fjol arrangerades den utan värd. Det väntas bli likadant i år.

Publicerad:

LÄS VIDARE