Frida Ronge tar över efter Tareq Taylor i ”Stjärnorna på slottet”

”Ett av de roligaste jobben någonsin”

Publicerad 2023-08-20

Frida Ronge kliver in som ny kock i ”Stjärnorna på slottet” som spelas in i detta nu.

Att axla Tareq Taylors folkkära mantel har inte varit helt lätt.

– Det har absolut varit nervöst, säger hon till Aftonbladet.

I fem säsonger har kocken och tv-personligheten Tareq Taylor, 53, varit den som lagat maten och småsnackat med deltagarna i ”Stjärnorna på slottet”. I år har hans mantel axlats av meriterade kocken Frida Ronge, 38, som lyckades tajma uppdraget med att ha en sex månaders bebis i kulisserna på Bäckaskogs slott i Skåne.

Frida Ronge.

När Aftonbladet pratar med Frida Ronge har hon precis avslutat inspelningarna som ägde rum i högsommarvärmen i juni.

– Det har varit en av de roligaste jobbuppdragen jag fått någonsin. Jag har också kommit stjärnorna nära och fått höra deras utlämnande personliga livshistorier och skapat en relation med dem, samtidigt som jag har tolkat deras önskemål av mat.

 Tareq Taylor.

”Han var extremt ödmjuk”

Årets deltagare är Pernilla Wiberg, Sanna Nielsen, Mark Levengood, Caroline af Ugglas och Marcus Samuelsson. Den sistnämna är sedan många år profilerad kock i New York och har bland annat lagat mat åt expresidenten Barack Obama. Ronge medger att det skapade lite extra nervositet.

– Det var första gången det var en kock med i programmet och självklart var han först ut dag ett. Han skickade typ fyra A4-sidor medan Pernilla Wibergs skickade en halv. Men Marcus var så extremt ödmjuk, jag kände att han litade på mig. Han gillar också fräsch mat och smaker från Asien och det är det jag jobbar med.

Frida Ronge.

”Gör det på ditt sätt”

Som lök på laxen ska hon också ta över efter Tareq Taylor som blivit folkkär i paritet med Lasse Berghagen.

– Det har absolut varit nervöst och det är ett extremt ärofyllt uppdrag. Tareq Taylor är ju en av Sveriges mest folkkära personer och är så charmig så man smälter och så ska man fylla hans skor. Det är klart att ibland undrade jag hur Tareq hade hanterat den här situationen samtidigt som jag försökte känna mig trygg i att SVT har valt mig.

Pratade du med Tareq innan inspelningarna?

– Nej jag gjorde faktiskt inte det. Jag har mest fått en uppdatering från produktionen; ”så här gjorde Tareq, men du gör på ditt sätt”. Jag har tittat på förra säsongen och fick då en känsla.

Frida Ronge.

Hoppas på en säsong till

Det här är inte första gången Frida Ronge syns i tv. Hon har lagat mat i ”Nyhetsmorgon” och även tävlat i ”Kockarnas kamp”, något hon inte tyckte var speciellt kul.

– ”Kockarnas kamp” var inte riktigt min grej. Att tävla i moment som att skala potatis på tid gav mig ett extremt stresspåslag och jag tyckte det var skitjobbigt. Det här passar min personlighet mycket bättre, här handlar det om att laga mat i lugn och ro. Så jag håller alla tummar och tår för en andra säsong.

Frida Ronge.

110 miljoner i omsättning

Frida Ronge har skrivit böcker om det japanska köket, bland annat ”Nordisk sushi”. En som har fått upp ögonen för Fridas kvalitéer är norske hotellmagnaten Petter Stordalen som handplockade henne till ett mastodontuppdrag, Tak i Stockholm.

– Det var en stor utmaning eftersom jag bara hade jobbat på små restauranger, nu talar vi om den största restaurangen i Stockholm och målbilden var att vi skulle omsätta 110 miljoner år ett. Jag förstod inte hur stor produktion det var och hur mycket jobb det skulle bli.

Åker på yogaretreat

Frida Ronge jobbade så mycket att hon blev nästintill utarbetad.

– Jag har lärt mig var mina gränser går och vad jag behöver för att funka som människa. När jag drabbades av prestationsångest så tog jag hjälp för det, jag började yoga och åker numera regelbundet på yogaretreat två gånger om året.

På det privata planet har Frida Ronge en norsk pojkvän som hon har sju månader gamla dottern Iris med. Han bor dock i Oslo med sina barn medan Frida huserar i Sverige.

Frida Ronge.

”Ett modernt sätt”

– Det blir inte som den typiska kärnfamiljen, men jag får mycket hjälp av mina föräldrar och vänner på ett modernt sätt. Jag försöker se det som att det inte bara behöver vara ”mamma, pappa, barn” utan man får hjälp av andra i sitt nätverk och det har funkat skitbra. Jag har dessutom bott mycket själv tidigare så mig passar det ganska bra att vi inte är med varandra hundra procent.

Du blev som sagt utarbetad tidigare och nu har du småbarn också?

– Mycket av min identitet ligger i att jag jobbar och jag har dessutom fått världens snällaste barn. Hon går naturligtvis alltid först så hade det inte funkat med att hon är bekväm med andra människor så hade jag lagt av direkt.

Har du några ”guilty pleasure”, vad äter du när ingen ser?

– Något som alltid finns hemma är färdiga frysta dumplings, haha! Det går så fort och är gott. Det som också alltid finns hemma är Kalles kaviar, gärna på äggmacka. Det är riktigt jävla gott!