Jan Björklund har gått från tacofredag till höftvick

”Det är lite som karneval i Rio”

Av: Anna Shimoda, Hans Shimoda

Publicerad:

Frugan tycker att Jan Björklund, 58, sköter sig på dansgolvet.

När det kommer till tonårssönerna är det däremot blandade reaktioner.

– Jag gjorde några heta höftrörelser med Cissi i något program och då tyckte grabbarna att det var skämmigt, säger han.

Vi måste ju börja med att fråga hur det står till med knäskadan?

– Det small ju till i knäet förra veckan. Quick step körde vi då, och det är en rätt tuff dans för knäet, det är mycket hopp och studs så jag fick ta en rejäl kortisonspruta och piller och tabletter för att döva smärtan. Nu går det att dansa även om det gör lite ont. Men jag hoppas det inte kommer tillbaka. De tuffaste momenten får jag öva lite mindre på, eller vi gör det precis innan sändning så man inte riskerar att knäcka knäet två dagar innan, för det vore katastrof.

Har du fått någon snäll dans till ikväll eller har de jävlats med dig och gett dig något ännu värre?

– Det blir samba och paso doble det är snälla danser och har inte quick stepens fart och fläkt. Samban är ju mjuk med mycket höfter, axlar och gung. Det är lite som karneval i Rio.

Du låter påläst! Du kanske kan hoppa in i juryn redan nästa år?

– Absolut! Jag kan sitta där, det verkar mycket lättare att sitta där och kritisera alla.

Cecilia Ehrling och Jan Björklund i full fart på dansgolvet.
Foto: TV4
Cecilia Ehrling och Jan Björklund i full fart på dansgolvet.

Vem i juryn är du mest rädd för?

– Man har ju respekt för juryn för de har ju en väldig makt. Än så länge har Dermot varit elakast mot mig, men det varierar lite mellan programmen. Förra veckan var alla väldigt positiva mot mig och Cissi.

Hur har coronapandemin påverkat dig?

– På många sätt. Om man börjar med ”Let’s Dance” så ställdes det ju in i tre veckor och nu är det utan publik och med minimal besättning i inspelningsstudion och så. Privat har vår äldste grabb som går på gymnasiet haft undervisning hemma via datorn i två-tre månader. Hustrun har också jobbat hemma hela tiden. Dessutom har några runt omkring varit sjuka. Vi har en granne som är 90 år som inte får ha några kontakter alls med omvärlden. Jag står nere på gräsmattan så går han ut på balkongen och så snackar vi lite.

Nu fredagsmyser du ju i tv-studion. Hur ser fredagsmyset vanligtvis ut hemma i Bromma?

– Det blir ofta tacos. Nu är ju ungarna i övre tonåren, när de var lite mindre så körde vi också tacos, men då dukade vi upp en filt framför teven och låtsades som att vi var på en utflykt i skogen och sedan tittade vi på något program som barnen tyckte om. Jag saknar den tiden, men 19-åringen tycker inte det är så kul längre…

Händer det numera att du bjuder upp frugan på en liten vals?

– Ja, absolut. Eller vals vet jag inte, men hon fick vara stand-in för Cissi under nedstängningen av ”Let’s Dance”. Man var ju tvungen att hålla sina skills på en hög nivå.

Många som deltar i ”Let’s Dance” går ner mycket i vikt vare sig de vill eller inte eftersom de tränar så otroligt mycket. Hur har det varit för dig?

– Jag har gått ner i vikt. Sedan omfördelas allt lite, det finns en del muskler som stärks av träningen som benen till exempel. I fredags gjorde jag fyra lyft med Cissi. Fyra lyft är kanske inte så mycket, men man övar ju varje lyft 30 gånger i förväg, så man gör över hundra lyft på några dagar. Det är klart att armar och rygg stärks också.

Så du har kort och gott fått en ny ”Let’s Dance”-kropp?

– Ja, men den är inte tillräckligt ny än... För varje vecka som man går vidare så blir det tuffare och tuffare. Ikväll blir det två danser och de som sedan går vidare dansar tre danser. Då är det träning på heltid som gäller och även kvällstid.

Foto: CAROLINA BYRMO
Dansparet Cecilia Ehrling och Jan Björklund i ”Let’s dance” 2020.

”Jag gjorde några heta höftrörelser med Cissi”

Hur tycker frugan att du sköter dig?

– Hustrun tycker nog det är bra och kul, hos tonåringarna är det däremot varierande reaktioner. De tycker det är en blandning mellan roligt och pinsamt. Jag gjorde några heta höftrörelser med Cissi i något program och de tyckte att det var skämmigt. ”Vad ska mamma säga?”, sa de. Haha!

Hur skönt är det att slippa politiken?

– Jag har varit toppolitiken i 25 år så jag hade bestämt mig för att det var dags att kliva av. Det var jätteroliga 25 år, men var sak har sin tid. Det är inte så att jag längtar tillbaka, men samtidigt ångrar jag ingenting av det. Men nu är det nya tider.

Efter sista riksdagsdebatten i juni förra året började du presentera dig på Twitter med orden ”Snygg snubbe i sina bästa år. Arbetssökande”. För några månader sedan började det skvallras om att du ska bli ny ambassadör i Rom?

– Ja… Det finns inga beslut fattade kring det. Men när jag har ett nytt jobb så kommer jag berätta det.

Är det corona som har satt stopp för det eventuella kanske-jobbet?

– Haha! Frågor om detta får ställas till UD. Men som sagt, när jag har ett nytt jobb kommer jag berätta om det.

Hur står det till med italienskan? Kan du beställa en öl på italienska?

– Möjligen, men det är nog där som det inskränker sig i kunskaperna.

När drog du en vals senast?

– Eh… Det var väl i den här intervjun.

Vilken känd politiker hördes du senast med?

– Jag har nära kontakt med min efterträdare Nyamko Sabuni såklart. Jag åt också lunch med Carl Bildt för inte så länge sedan.

Vad tycker Calle om dina färdigheter på dansgolvet?

– Han konstaterar att för hans egen del var det nog inte aktuellt att tacka ja.

Han kanske tycker att du passar bättre i paljettskjorta?

– Ja, faktiskt!

Foto: TV4
Cecilia Ehrling och Jan Björklund tävlar vidare i kvällens ”Let’s dance”.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN