Tidigare SVT-profilen Marianne Rundström: Pensionsåldern borde tas bort helt

Sa upp sig från tv i protest – nu fyller hon 70

Publicerad 2021-01-10

Marianne Rundström lämnade SVT i ren protest mot deras åldersdiskriminering.

Den folkkära programledaren som fyller 70 år idag anser att TV4 agerar mycket bättre på den punkten.

– De behåller sina äldre profiler och värnar om dem, säger hon till Aftonbladet.

Marianne Rundström som inledde sin karriär på Sveriges Radio gick över till SVT när hon var i 45-årsåldern. Hon blev sedan en av kanalens mest folkkära profiler under sina 22 år i tv-rutan.

Hon förknippas inte minst med numera nedlagda långköraren ”Gomorron Sverige” men har även lett ”Agenda”, partiledardebatter samt olika valvakor och USA:s presidentval.

”Nu är 70 så laddat”

Idag söndag fyller Marianne Rundström 70 år och även om det inte är tal om någon kris kan man skönja en viss åldersnoja.

– Det är ingenting man går och längtar efter, speciellt inte efter det här året. Nu är 70 så laddat, man är plötsligt så skör. Jag tror verkligen att det är många som har påverkats åldersmässigt och det är jättemånga i min ålder som plötsligt känner sig väldigt gamla. Jag har inte riktigt identifierat mig med det där, men som det här året har farit fram får man väl vara glad att man ens får fylla 70.

Marianne Rundström.

Hur har du levt det senaste året?

– Jag har betett mig som jag varit i riskgrupp och åkte ut till landet i mars och var kvar där tills det blev kolmörkt i höstas. Då stod jag inte ut längre. Men jag har kunnat träffa mina barn, de fick corona tidigt och har antikroppar. Det har lättat upp mycket privat. Annars har jag varit oerhört försiktig och det är väl det som har slitit mest, avsaknaden av sociala kontakter, möten, middagar och fester. Det känns jättetråkigt.

Frisk - men har diabetes

Marianne Rundström berättar att hälsan i övrigt är mycket god och att den alltid har varit det.

– Jag är en frisk människa, däremot har jag diabetes vilket säkert är en rest av mitt arbete, men den hålls i schack väldigt lätt. Strax innan jag slutade på SVT gick jag på mitt sista läkarbesök och det var då det upptäcktes. Men de sa att det kan komma som ett brev på posten om man som jag har jobbat oregelbundna tider under så många år. Men det är ingenting som plågar mig, utan det funkar väldigt bra.

Vad är du mest stolt över karriärmässigt?

– På den tiden man kunde vara ute kom det fram någon dagligen på gatan som tackade för alla program. Det är något som har satt sig hos människor. Jag kan känna mig stolt över att folk är så glada för det jag har gjort och att det uppskattas.

Sa upp sig från SVT i protest

För snart fyra år sedan valde SVT att skrota ”Gomorron Sverige” till förmån för ”Morgonstudion”. Marianne Rundström som skulle fylla 67 år året därpå och därmed tvingas sluta fick till skillnad från de flesta andra inga nya uppdrag.

Hon valde i samma veva att säga upp sig.

– Så var det och det var väldigt tydligt och är någonting som genomsyrar hela samhället. Synen på ålder och åldrande sticker ut i hela världen, ju äldre man blir desto mindre berättigad blir man. Jag känner inte av det själv särskilt mycket numera eftersom jag har fått så många nya jobb och är så aktiv. Men jag vet många som verkligen tycker att människovärdet devalverades när man försvann från yrkeslivet.

Många vi intervjuar som är i branschen vittnar om att det är lättare för män att åldras i tv, hur går dina tankar kring det?

– Det är möjligt. Det är lite med de gråa tinningarnas charm, äldre män får en viss pondus. Men när det kommer till kvinnor får det inte synas att man åldras eller har rynkor i ansiktet. Det är rätt förfärligt faktiskt. Det är ett feltänk som jag tycker är oerhört galet, där skiljer sig exempelvis TV4 som behåller sina äldre profiler och värnar om dem.

Vill höja pensionsåldern

– Det här med att kasta ut kompetens är inget som gagnar ett företag oavsett vilken bransch man än pekar på. Det är en sorglig historia, det har också accentuerats under det här året. Om man är så skör när man är 70 att man inte ens får gå på Ica, då är det svårt att tänka sig att arbetsgivarna skulle stå i kö.

Marianne Rundström är dessutom djupt engagerad i pensionsåldern som hon anser borde höjas.

– Jag tycker inte det ska finnas någon övre gräns. Det kommer aldrig att hända att den tas bort, men jag tycker att den borde det. Den nuvarande pensionsåldern har gällt sedan 1914, det är ett onekligen tag sedan och det har hänt en del med människor sedan dess. Det är väldigt korkat.

Följ ämnen i artikeln