Apokalyptisk mördarjakt – vart nionde år

Netflix-thrillern ’In the shadow of the moon’ är för blek

Av: Stefan Hedmark

Publicerad:
Uppdaterad:

In the shadow of the moon

Regi Jim Mickle, med Boyd Holbrook, Cleopatra Coleman, Bokeem Woodbine, Michael C Hall.


FILMRECENSION. Att jaga en seriemördare är nog krävande så det räcker.

Att tvingas jaga samma person igen vart nionde år kan få den bäste polis att begära tidig pension.

SCI-FI/THRILLER. Det börjar spännande. Vi befinner oss i Philadelphia 1988 och den uniformerade polisen Thomas Lockhart (Boyd Holbrook) blandar sig i en rad spektakulära och mystiska dödsfall som skakar staden. Det enda offren tycks ha gemensamt är hur de har dött – hjärnan har plötsligt smält och kropparna har märken i nacken.

Snart finns en misstänkt, en ung kvinna (Cleopatra Coleman) i blå jacka som jagas ner i tunnelbanan. Innan hon plötsligt dödas hinner kvinnan berätta detaljer om Lockharts liv som bara han och hans fru kan känna till.

Nio år senare händer samma sak igen och polisen misstänker att någon imiterar den ursprunglige mördaren. Men Lockhart, som nu jobbar som mordutredare, stöter på samma unga kvinna igen…

Vi förstår så klart från början att det här inte blir vilket dammigt seriemördarfall som helst. Frågan är dock varför Lockhart, som blir alltmer besatt av morden, inte förstår bättre. Det känns hela tiden som att vi i publiken är ständigt före honom.

1 av 3 | Foto: Netflix
Boyd Holbrook och Michael C Hall i ”In the shadow of the moon”.

Storyn har ett apokalyptiskt scenario och utspelas från 1988 till 2024. I grund och botten lurar en ganska bekant fantasi om hur undergången ska stoppas. Det varvas med habil action och ett fokus på Lockhart som blir alltmer personligt ju längre historien pågår.

Därför är det synd att Holbrooks insats är så blek, trots att han förändras mycket under alla åren.

Det gäller tyvärr hela rollistan, även gamle ”Dexter”-favoriten Michael C Hall som här spelar tjurig polis och svåger till Lockhart. Det flyger inga gnistor om något i filmen.

”In the shadow of the moon” visas nu på Netflix.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

LÄS VIDARE