Iskall mardröm i semesterstugan

’The lodge’ får det att krypa i skinnet, men segar till

Av: Stefan Hedmark

Publicerad:

The lodge

Regi Veronika Franz och Severin Fiala, med Riley Keough, Jaeden Martell, Lia McHugh, Alicia Silverstone.


FILMRECENSION. Familjesemester i vinterstugan över julen? Är det en komedi eller skräckfilm låter det som att allt kan gå fel.

Och de har inte ens tur med vädret.

SKRÄCK. Sex månader efter en förfärlig händelse som skakar om två syskon, Aidan (Jaeden Martell) och Mia (Lia McHugh), får deras pappa (Richard Armitage) en idé. Varför inte fira jul i stugan som familjen har långt ut i ödemarken?

Det skulle även ge barnen en chans att lära känna hans nya flickvän, Grace (Riley Keough), som har en intressant bakgrund. Hon är den enda som överlevde ett massjälvmord som hennes pappa, en sektledare, arrangerade för många år sedan.

Barnen är minst sagt skeptiska. De tycker inte om Grace och ser henne som en inkräktare, men stugvistelsen blir ändå av. Väl där måste pappan åka tillbaka till stan på grund av jobbet och lämnar de tre ensamma i stugan. Mardrömmen kan börja.

Tynger ner som en våt filt

Så fort filmen börjar går tankarna till Ari Asters storartade skräckgenombrott ”Hereditary” (2018), komplett med kusliga dockskåp och en bedövad stämning som tynger ner likt en våt filt.

”The lodge” är iskall rakt igenom, bokstavligen vad gäller de snöiga miljöerna och känslomässigt i många scener. Obehaget är starkt, ibland orsakat av chockartad sorg, ibland av onda erfarenheter från förr som riskerar att ta över ens liv på nytt. Manuset lånar inspiration från verkligheten, sekten Heaven’s Gate, där 39 medlemmar begick rituellt självmord i Kalifornien 1997.

1 av 3 | Foto: Lucky dogs
Riley Keough i ”The lodge”.

Det är fina skådespelarinsatser, inte bara av Keough som det före detta sektoffret, utan även Martell och McHugh som två syskon vars band till varandra är rörande och ruggigt starkt. Alicia Silverstone gör sannerligen intryck i sitt korta inhopp.

Mer irriterande än läskig

Men även om det kryper i skinnet på oss ibland är filmen i stort ett misslyckande. Berättandet segar till ibland och skildringen av psykisk ohälsa är mer irriterande än läskig.

Dessutom hänger hela filmen på att vi köper en viktig vändning i handlingen mot slutet, annars faller filmen som ett korthus. Då var det min tur att bli skeptisk.

”The lodge” har biopremiär på fredag, den 6 mars.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN