Antonio Banderas är magisk i huvudrollen

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Smärta och ära

Regi Pedro Almodóvar, med Antonio Banderas, Asier Etxeandia, Leonardo Sbaraglia, Julieta Serrano, Penélope Cruz.

drama

Antonio Banderas i ”Smärta och ära”.
Foto: Sony Pictures Classics
Antonio Banderas i ”Smärta och ära”.

De har känt varandra i nästan 40 år.

Så inte oväntat är Antonio Banderas smått magiskt bra, när han spelar Pedro Almodóvars alter ego i hans uppgörelse med sig själv.

Federico Fellini (1920-1993) gjorde det redan strax efter 40-strecket, med ”8 1/2”. Hans beundrare Pedro Almodóvar har väntat till han närmar sig 70 med att göra ett slags självporträtt.
Filmens åldrande regissör Salvador Mallo (Antonio Banderas) lider av både fysiska smärtor och tappad skaparförmåga. Så i stället gör han upp med sitt förflutna. Med skådespelaren (Asier Etxeandia) som han blev sådan ovän med. Med en väldigt kär älskare (Leonardo Sbaraglia). Med sin mamma (Julieta Serrano) strax innan hon går bort. Henne minns han annars mer från barndomen, då hon spelas av Penélope Cruz.
Man kan tycka att Cruz och Serrano inte liknar varandra för fem öre. Att det ibland blir lite för mycket navelskåderi. Och en scen visar en väldigt förenklad antydan om hur Salvadors sexuella läggning formades, när han som barn ser en stilig hantverkare tvätta sig spritt språngande naken.

Men för alla som följt regissörens karriär, finns det väldigt mycket att tycka om med filmen. Som att Almodóvar väl aldrig öppnat sin själ på så vid gavel. Att han gör det på ett lite lågmält men ändå närgånget sätt, filmen är inte fullt lika bombastiskt färgsprakande som annars.
Och Banderas är magisk i huvudrollen.

Publicerad: