Ben Affleck når personbästa som alkoholiserad tränare

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
”The way back”.
Foto: Warner Bros.
”The way back”.

FILMRECENSION Ben Affleck gör en av sina bästa och mest personliga roller någonsin i ”The way back”. Om en alkoholiserad man som försöker få ordning på ett hopplöst basketlag – och samtidigt resa sig själv.


The way back
Regi Gavin O'Connor, med bl a Ben Affleck, Al Madrigal, Michaela Watkins, Janina Gavankar.


SPORTDRAMA Ben Affleck, vars egna problem med alkohol är välkända, gör en av sin karriärs bästa, och förmodligen mest personliga, roller som en alkoholiserad man som får en chans att vända sitt liv – och samtidigt rycka upp ett hopplöst basketlag – i underdoghistorien ”The way back”.

Jack Cunningham, som en gång i tiden var en lovande basketspelare, är i dag en frånskild byggarbetare som tillbringar kvällarna med att dricka sig slentrianfull på sitt stammishak, för att döva sorgen efter en djup och obearbetad sorg. Men när han blir erbjuden jobbet som tränare för det konstant förlorande och nu desperata basketlaget på den katolska high school där han själv gick som ung – och han efter moget övervägande i sällskap av ett kylskåp fullt med öl tackar ja – påbörjas en förändring som kanske, eller kanske inte, kan bli hans räddning.

”The way back” är ett gammaldags, stabilt och melankoliskt sportdrama, med ett manus som sällan verkar anstränga sig mer än nödvändigt, men med en fint autentisk känsla och en mäktig insats av Affleck, som förkroppsligar Jacks smärta, ånger och väg till läkande på ett sätt som verkligen övertygar och berör, och påminner om vilken skicklig skådespelare han faktiskt kan vara.


”The way back” finns att hyra på olika streamingtjänster.

Publicerad:

LÄS VIDARE