Mikael Persbrandt om nya storfilmen: ”Trodde inte jag kunde göra rollen”

Spelar Dag Hammarskjöld

Uppdaterad 2023-12-13 | Publicerad 2023-02-17

GÖTEBORG. Det är årets största svenska filmsatsning. Nästan 80 miljoner kronor.

Mikael Persbrandt spelar Dag Hammarskjöld, FN:s generalsekreterare 1953-1961.

– Innan jag hittade sprickorna, svärtan, mörkret och ensamheten, trodde jag inte jag kunde göra rollen, säger Persbrandt.

Vi är ett fåtal journalister som bänkar oss i biografen Roy strax efter lunch. Producenten Patrick Ryborn får dras med en försenad biografmaskinist och säkert också lite nervösa känslor för hur vi, de första utomstående som ska få se något ur filmen ”Hammarskjöld”, ska ta emot det vi får se.

57-årige Ryborn har producerat film sedan mitten av 1990-talet. Både framgångar och enstaka floppar.

De senaste han ligger bakom är Tomas Ledin-musikalen ”En del av mitt hjärta”, Peter Dalles romantiska komedi ”Tills solen går upp” och SVT-serien ”Försvunna människor”.

Men ”Hammarskjöld” är hans största satsning hittills. 78 miljoner kronor. Och i en annan genre än det han brukar göra annars.

Thure Lindhardt, Mikael Persbrandt, regissör Per Fly och producent Patrick Ryborn.

Politisk thriller

Av de sex, sju minuter vi får se, verkar ”Hammarskjöld” lovande. En blandning av biografi och personporträtt och också en slags politisk thriller.

Dag Hammarskjöld (1905-1961) var en svensk nationalekonom, jurist, diplomat, adelsman och författare. Ledamot av Svenska Akademien. Fick postumt Nobels fredspris. Mest känd blev han som FN:s generalsekreterare 1953-1961. Detta under en tid när FN var betydligt mäktigare än nu.

Han omkom i en flygkrasch i Ndola i Nordrhodesia (nuvarande Zambia) 18 september 1961. En olycka, men det finns teorier om att planet blev nedskjutet.

”Hammarskjöld” med Mikael Persbrandt.

”Hade varit hos Putin”

Hammarskjöld var en omstridd generalsekreterare. En som vågade ta strid mot världens mäktiga ledare.

– Hade han verkat i dag, hade han varit hos Putin på dag två av kriget mot Ukraina, tror Patrick Ryborn, som drömt om att filma hans historia i tio år.

När han fick höra talas om att danske regissören Per Fly, som bland annat gjorde Monica Zetterlund-biografin för tio år sedan, också var intresserad av Hammarskjöld, slog de sig samman.

Med på pressträffen är även Thure Lindhardt, den danske skådespelaren känd från tv-serien ”Bron”. Han spelar en av Hammarskjölds närmaste män. En påhittad person, en sammanslagning av flera personer.

Mikael Persbrandt.

Persbrandt: Brukar kalla honom en tidig punkrocker

Filmen skildrar de sista nio månaderna av Hammarskjölds liv.

Ett tag var Mikael Persbrandt nära att hoppa av projektet.

– Jag ringde Per ett par månader innan vi skulle börja filma…

– Du var i panik!, säger Per Fly.

– …och sa att vilken jävla tråkig karaktär det här är. Jag kommer inte kunna göra det här. Då hade jag bara fokuserat på statsmannen som var perfekt, oklanderlig, briljant, alltid påläst, ett intellektuellt geni, en ikon. Jag ville hitta det andra, det vi alla delar, säger Persbrandt, och fortsätter:

– Sprickorna, svärtan, mörkret och ensamheten, det fick vi sedan till, tycker jag, i alla de miljöer där han inte är on stage eller i centrum för världens händelser. Även på sitt kontor hittar vi stunder där han bara sitter och är ensam, i hans hem, i flygplan, sedan dikterna han skriver som handlar om just ensamheten och längtan efter kärlek och närhet.

– Det finns inget dokumenterat om hans privatliv, det är bara den briljanta världsstjärnan. Så är det inte i FN i dag. Nu är de mer anonyma. Men Hammarskjöld var uppe och ”boxades” med alla de största världsledarna. Han var en pain-in-the-ass. En modig sådan. Jag brukar kalla honom en tidig punkrocker.

”Hammarskjöld” med Mikael Persbrandt.

Har spelat Hammarskjöld tidigare

Vad visste du om om honom innan den här filmen?

– Inte så mycket. Vi läste väl lite om honom i skolan. Det kanske inte var på tapeten att göra idolporträtt av diplomater då. Då var det mer näbbstövlar… (skratt).

Faktum är att Persbrandt faktiskt har spelat Hammarskjöld tidigare, i ”Belägringen av Jadotville” (2016), en internationell film med Jamie Dorman, Mark Strong och Guillaume Canet. Den skildrar hur FN försökte skapa fred i en konflikt i Afrika.

– Men det hade jag ingen större nytta av nu. Det var en så liten roll, mer ett sätt att skapa förutsättningarna för resten av historien.

”Hammarskjöld” har premiär på juldagen. Men man jobbar för en världspremiär på filmfestivalerna i Venedig och/eller Toronto.

Thure Lindhardt och Mikael Persbrandt.