Seriekrock mellan julens storfilmer

Publicerad 2013-12-25

’Hundraåringen’, ’Sune’ och ’Emil’ i hård konkurrens om biopubliken

Svenska rullar kan krossa varandra i jul.

Tre storproduktioner har premiär på samma dag - och biokrocken är ett faktum.

– Det är med stor rädsla man gör det här, säger ”Emil”-producenten Lars Blomgren.

Jul- och annandagen.

Då strömmar folket till biosalongerna.

Men i år riskerar ingen bli vinnare i biokriget. Tre ­superfilmer har nämligen premiär samma dag.

– Det är aldrig bra när vi i svenska filmbranschen kannibaliserar oss själva. Det är svårt att hitta en balans där det funkar för alla. Det är med stor rädsla man gör det här, säger Lars Blomgren, producent på Filmlance.

”Det är skitbra”

De som gör upp om besökarna är storproduktionerna ”Sune på bilsemester”, ”Emil & Ida i Lönneberga” och ”Hundraåringen”.

Konkurrensen är mördande. Det ser ”Sune”-­regissören Hannes Holm som ett styrkebesked från svensk film.

– Det är skitbra att vi ­visar vilken klass vi har. ­Annars ­brukar jag klaga. Det är tripp, trapp, trull. ”Emil” för de minsta, ”­Sune” för barnfamiljerna och ”Hundra­åringen” för de lite äldre, säger Holm.

Jämnare lopp

Mia Skäringer, som gör en roll i ”Hundraåringen”, tror att hennes film kommer att sluka stora delar av ”Sune”-filmens publik.

– Det är så pass många som har läst boken, så jag tror att den tilltalar många föräldrar som är trötta på ”Sune”. Vår film är kul och mer upphetsande för vuxna. Samtidigt som barnen kan tycka att det är skitkul med den tokiga gamla gubben, säger hon.

Även Hannes Holm tror att ”Hundraåringen” kommer att dominera jul­helgen.

– När man ser siffrorna i februari kanske loppet är jämnare. Men jag blir den första att gratulera Felix Herngren om ”Hundra­åringen” går bra, säger Hannes Holm.

Biokrocken har också fått dominoeffekter för filmer med premiär nästa år. ”Bamse” skulle egentligen ha haft premiär på jul­dagen. Men producenterna fick kalla fötter och flyttade på sig till januari.

Det fick ”Krakel spektakel” att flytta sin premiär till efter sommaren.

Biorekord i fjol

Rekordmånga gick på bio under jul- och annandagen förra året. ”Sune i Grekland” blev en stor vinnare för svensk film då. Det gjorde att det på kort tid drogs i gång produktion av en uppföljare, ”Sune på bilsemester”, som har premiär nu på juldagen.

BIOKAMPEN

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Hundraåringen som klev ut genom ­fönstret och ­försvann

Regi Felix Herngren, med Robert Gustafsson, Mia Skäringer, Iwar Wiklander.

KOMEDI Felix Herngrens påkostade (63 miljoner kronor) filmversion av Jonas Jonassons succéroman. Det handlar om Allan Karlsson som på 100-års­dagen rymmer från ålderdomshemmet. En resväska med 50 miljoner kronor, gör att han får ett gäng kriminella efter sig. Parallellt får vi följa hans tidigare liv, från födseln och framåt. Han blir tidigt sprängämnesexpert, något som gör att han av en slump hamnar i viktiga politiska händelser och även påverkar dem under hela 1900-talet. Högt tempo och drastisk humor. Allt väldigt snyggt filmat. Framför allt briljerar Robert Gustafsson i huvud­rollen, man ”köper” snabbt honom både som ung och i gammelmansmaskering.

Jan-Olov Andersson

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Sune på ­bilsemester

Regi Hannes Holm, med William Ringström, Morgan Alling, Anja Lundqvist.

KOMEDI De som skrivit den här filmen har en övertro på den ­komiska kraften i ­ordet bajskorv.

Manuset tar många liknande genvägar i hopp om att roa den inre 6-åringen i oss alla. För­söken att få skratt bygger i huvud­sak på två grepp: Antingen gör pappa Rudolf något obegripligt dumt eller så gör lillebror Håkan något obegripligt dumt.

Ofta är händelserna under­liga, och Sune själv hamnar i bakgrunden i en mystisk sido­intrig där han drömmer fram en romans med en 11-årig flicka han aldrig träffat.

Jens Peterson

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Emil & Ida i ­Lönneberga

Regi Per Åhlin, Alicja Björn och Lasse Persson, röster av Gustav Föghner, Tilda Ramde, Allan Svensson, Elisabet Carlsson.

FAMILJ Idyllen är total. Astrid Lindgrens ljuvliga berättarröst. Björn Bergs oemotståndliga ­illustrationer förvandlade till rörlig film. Vackra småländska dialekter. Röda trähus med vita knutar. Solen lyser på ständigt gröna sommarhagar och korna muuar mysigt.

Men så finns snickarboa.

Där Emil blir inlåst när han gjort hyss och pappa straffar honom. Emil låser för säkerhets skull in sig själv också. Pappa jagar efter och är väldigt arg. En ilsken fader som rusar efter den lille gossen ... ”Emil i Lönne­berga”-filmerna har upplevts som skrämmande av många barn.

Den här tar tag i snickerboa direkt. Emil sitter där och täljer, och det verkar så mysigt att lilla­syster Ida också vill fängslas. Men hur gör man hyss så man blir inlåst?

Ett charmigt timslångt besök i Katthultsvärlden.

Jens Peterson