Berörande men formelartat 11 september-drama

”Worth”.
”Worth”.

FILMRECENSION I ”Worth” gör Michael Keaton rollen som Kenneth Feinberg. Advokaten som var ansvarig för den amerikanska statens ekonomiska kompensation till dem som miste sina närstående den 11 september 2001.

BIOGRAFISKT DRAMA Hur mycket pengar är en människas liv värt?

Den rutinerade, rationelle advokaten Kenneth Feinberg (Michael Keaton) tror sig initialt kunna svara på frågan, i alla fall utifrån ett juridiskt perspektiv. Men när han tar på sig att ansvara för den kompensationsfond som den amerikanska regeringen snabbt trollade fram efter den 11 september 2001 (för att förhindra att offrens närstående skulle stämma flygbolagen och orsaka en ekonomisk kollaps), inser han snart att det finns många faktorer han inte har tagit med i sina beräkningar.

Och att empati kan vara värt mer än hårda siffror.

Sara Colangelos ”Worth” är baserad på Feinbergs egen bok ”What is life worth?”, och handlar alltså om hur Feinberg och hans team, i en kamp mot klockan, dels ska försöka få så många familjer som möjligt att skriva på, och dels avgöra hur pengarna i fonden ska fördelas.

Keaton övertygar som en anständig men känslomässigt inte speciellt lyhörd man, som lär sig av sina första katastrofala möten med de sörjande anhöriga, och börjar se människorna bakom numren. Och runt honom finns proffs som Amy Ryan som Feinbergs högra hand och Stanley Tucci som en änkling med potential att skjuta hela projektet i sank.

Man blir berörd, men också lite besviken på ett manus som trots sitt budskap om att människor inte ska behandlas som siffror, följer standardformeln för den här sortens film med nästan matematisk precision.


”Worth” finns att hyra på olika streamingtjänster.

Publisert:

LÄS VIDARE