”Låt tjejerna vara ifred”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-18

Modeexperterna går till försvar efter Hans Wiklunds sågning av ”Sex and the city”-fans

Tjejer som gillar ”Sex and the city” förtjänar lägre lön än män, menar filmkritikern Hans Wiklund.

Nu får han svar på tal av Sveriges kvinnliga modeexperter.

– Så fort vi kvinnor spenderar pengar får vi höra att vi är egoister, säger Charlotta Flinkenberg.

I gårdagens Aftonbladet gick filmkritikern Hans Wiklund till hårt angrepp mot den nya ”Sex and the city”-filmen som han beskriver som en ”bakåtsträvande” och ”dum” film som torgför ideal som förminskar kvinnan.

– Det viktigaste är att ha en brasiliansk vaxning, en handväska från Louis Vuitton och hitta drömprinsen och gifta sig, säger Hans Wiklund, som menar att kvinnor som gillar filmen förtjänar att ha halva männens löner.

En som inte alls förstår hans resonemang är Charlotta Flinkenberg, chefredaktör på modetidningen Chic.

– ”Sex and the city” har gjort väldigt mycket för en hel generation unga kvinnor. Jag är glad över att vi har haft dem som förebilder och inte bubbelgumstuggande bimbos. Det här är fyra kvinnor med egna karriärer som är ganska mänskliga. Även om de shoppar för mer än vad genomsnittskvinnan har råd med, så delar de samma problem, med sex, karriär och vänskapsrelationer, säger hon.

”Dumgeneralisera”

Varför tror du en del retar upp sig på filmen?

– Det är samma sak som med lyxväskdebatten. Män har kört lyxbilar och köpt dyra high-tech maskiner i evigheter och dunkats i ryggen för det, men så fort kvinnor tjänar egna pengar och spenderar dem på sig själva, ska vi få höra att vi är egoister som inte har något annat i huvudet än att hitta snygga skor. Det är att skala ner självständiga kvinnor till en endimensionell enhet, det är att dumgeneralisera. Det finns så mycket annat att ondgöra sig över, låt ”Sex and the city”-tjejerna vara i fred, säger Charlotta Flinkenberg.

Även Aftonbladets modeexpert Sofi Fahrman tycker att Wiklund är ute och cyklar.

– Debatten känns lite löjlig. Man kan förstås gilla mode utan att vara dum och behöver inte dra ett likhetstecken mellan att man gillar mode och att man inte har några andra intressen. Jag tycker att filmen var fantastisk, en modefest – men samtidigt vardagsproblem, jobbproblem och killproblem, säger hon.

”Verkar inte ha koll”

Fahrman får medhåll av Ebba von Sydow, modejournalist på Vecko-Revyn:

– När blev Hans Wiklund en sån moraltant egentligen? Att ”Sex and the city” skulle vara ojämställt tycker jag är det dummaste jag hört. Visst, filmen visar en del shopping, men den handlar om så mycket mer än så och jag tror många tjejer blivit inspirerade att ta för sig lite mer i livet. Jag hoppas Hans är feminist egentligen, men han verkar inte ha koll på tjejers känsloliv.

ANNONS