Colin Nutleys film först ut av svenska julfilmerna

Exklusivt: Se trailern till ”Bröllop, begravning och dop – filmen” här

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

Colin Nutleys ”Bröllop, begravning och dop – filmen” är först ut av de svenska storfilmerna inför jul- och nyårshelgerna.

Premiär redan 25 november.

– Biografägarna vill verkligen ha filmen. Vi har väldigt många som har sett de två tv-serierna. Men det är klart det här är en chansning, säger Colin Nutley.

Jul- och nyårshelgerna är normalt en guldgruva för både filmproducenterna och biografägarna. Coronapandemin har satt allting ur spel. Plötsligt tvekar producenterna om det verkligen är rätt läge att ha premiär på juldagen, den klassiska premärdagen. Med blott 50 personer i varje salong är det svårt att få lönsamhet, även om det är utsålt. Just när Folkhälsomyndigheten och regeringen hade lättat på gränsen och skulle tillåta upp till 300 personer, kom nya siffror hur coronasmittan ökar och påbud om att 50-gränsen kvarstår i många av landets delar.

Från inspelningen av Colin Nutleys tv-serie ”Bröllop, begravning och dop”.
Foto: Roger Lundsten/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN
Från inspelningen av Colin Nutleys tv-serie ”Bröllop, begravning och dop”.

Beslutet att ha premiär 25 november för Colin Nutley-filmen, hade då precis fattats.

Samtidigt är biograferna relativt säkra. Biljetter fördelas automatiskt så det blir coronasäkra avstånd. Och publiken har återvänt. Helgens etta på biotoppen, svenska barn- och familjefilmen ”Nelly Rapp – Monsteragent” sågs av över 20 000 och närmar sig snabbt 100 000 besökare efter en och en halv vecka.

Och biografägarna närmast skriker efter svenska filmer. Hollywood har skjutit upp alla sina storfilmer utom ”Wonder woman 1984” med Gal Gadot (premiär juldagen).

– Biografägarna har genom åren alltid stöttat mig och mina filmer. När jag efter samtal med Filmstaden, Svenska Bio, Folkets hus och andra privata biografägare förstod att de verkligen vill ha min film, så tycker jag det är värt att ta en chans och hoppas att publiken kommer. Vi som gör film, de som visar film och publiken, vi måste övervinna den här pandemin gemensamt, säger Colin Nutley.

Så nu ser de svenska filmpremiärerna inför helgerna ut så här:

  • 25 november: ”Bröllop, begravning och dop – filmen”. Det blir storslagna jul- och nyårsfester i den fristående fortsättningen på tv-serien. Mycket dramatik med Helena Bergström, Maria Lundqvist, Robert Gustafsson och alla de andra från TV 4-serien som hade miljonpublik.

  • 18 december: ”Apstjärnan”. Linda Hambäcks animerade barnfilm efter populär bok. Röster av Pernilla August, Stellan Skarsgård och Melinda Kinnaman.

  • 18 december: ”Spring Uje spring”. Henrik Schyfferts blandning av spelfilm och dokumentär om artisten Ujje Brandelius. Gjorde succé på Göteborgs filmfestival i januari.

  • 25 december: ”Se upp för Jönssonligan”. Tomas Alfredsons komedi med Henrik Dorsin, Hedda Stiernstedt, Anders ”Ankan” Johansson och David Sundin.

Peter Dalles relationskomedi ”Tills solen går upp” med Dalle, Mikael Persbrandt, Helen Sjöholm och Vanna Rosenberg eller ”Sune – Uppdrag midsommar” får också premiär till julhelgen, 25 december.

Nordisk Film har ännu inte tagit slutgiltigt beslut om ”Sune – Uppdrag midsommar” också får premiär till julhelgen.

Publicerad:

LÄS VIDARE