Mello-duons bakgrund: drogmissbruk – och penningtvätt

På lördag tävlar OVÖ i Melodifestivalens första deltävling: ”Det förflutna är det förflutna”

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

LINKÖPING. OVÖ:s Jean-Willy Akofely, 32, fälldes 2017 för penningtvätt efter att ha låtit sitt bankkonto användas vid annonsbedrägerier.

Bandkollegan Nickie Osenius Kouakou, 31, dömdes i höstas till skyddstillsyn för narkotikabrott.

– Det är aldrig försent att ändra sig eller bli bättre, säger Akofely inför debuten i Melodifestivalen på lördag.

Nio personer försökte sommaren 2014 köpa presentkort, spelkonsoler, förstärkare eller cd-spelare via falska annonser på nätet. Pengarna förde de över till Jean-Willy ”Jaouli” Akofelys konto.

Nickie Osenius Kouakou och Jean-Willy ”Jaouli” Akofely i OVÖ
Foto: Robin Lorentz-Allard
Nickie Osenius Kouakou och Jean-Willy ”Jaouli” Akofely i OVÖ

Annonsbluffar

Enligt Akofely var det en bekant som bett om att få låna hans bankkonto, men i rätten ville han inte säga vem personen var. Därför fälldes han 2017 för penningtvätt. Domen blev villkorlig och han dömdes också att betala tillbaka de 81 500 kronor som personerna totalt blivit av med.

– Det var ett misstag jag gjorde. I bland hamnar man i situationer där man måste göra saker man inte vill, men jag har självklart tagit fullt ansvar för det. Jag fokuserar inte så mycket på vad som hände då. Jag fokuserar mer på vad jag gör i dag. Jag har växt och jag har gått vidare, säger han nu inför debuten i Melodifestivalen på lördag.

Foto: Robin Lorentz-Allard
Nickie Osenius Kouakou och Jean-Willy ”Jaouli” Akofely i OVÖ

Skyddstillsyn

Där tävlar han som del i duon OVÖ tillsammans med Nickie Osenius Kouakou som i oktober dömdes till skyddstillsyn för narkotikabrott. Det är en av över tio olika domar som rört narkotikabrott eller ringa narkotikabrott, med drogerna cannabis eller kokain i mängder som enligt rätten beskrivits som ”för eget bruk”.

– Jag röker inte cannabis längre. Jag har skyddstillsyn och det är en vård, jag är ren nu och nu gör jag Melodifestivalen istället, det är ett steg i rätt riktning, säger Nickie Osenius Kouakou.

– Jag har gått igenom mycket. Jag förlorade min 7-åriga son 2016 i september. Jag förlorade min pappa 2014. Jag har tryckt undan känslor, eller vad man vill kalla det, självmedicinerat. Men skyddstillsynen har räddat mig, jag ser det som positivt att jag får den hjälp som jag har behövt och jag mår jättebra i dag.

Foto: Robin Lorentz-Allard
Nickie Osenius Kouakou och Jean-Willy ”Jaouli” Akofely i OVÖ

”Vunnit genom att vara här”

Om jag tittar på domarna så är det även kokain, är det något som du har kämpat med också?

– Absolut inte. Det hände under en tung period i mitt liv. Jag har aldrig haft nåt missbruk eller problem med kokain.

Nu hoppas båda att deras medverkan i Melodifestivalen med låten ”Inga problem” på lördag ska kunna hjälpa andra att ändra sina liv.

– Det är tre miljoner tittare, men för mig är det så mycket mer. Det är livet. Vi ger hopp till den där ungen som har det tufft hemma. Det är aldrig försent att ändra sig eller bli bättre. Det är den vägen vi vill öppna och få nästa unge att tro på att han eller hon kan komma hit också, säger Jaouli Akofely.

– Det förflutna är det förflutna. Det är en positiv grej att vi är med i Mello nu, att jag är nykter nu. Det här kan öppna dörren för andra artister och för oss. Vi har redan vunnit bara genom att vara här, säger Nickie Osenius Kouakou.

Få Sveriges absolut bästa kolla på Mellon - följ ”Vi som älskar schlager” på Facebook

Publicerad:

LÄS VIDARE