Timbro rasar mot "mans- diskriminering" på festivaler

Publicerad 2012-12-04

Organisationen Rättviseförmedlingen listar kvinnliga artister för att hjälpa landets festivaler att åtgärda den manliga dominansen på scenerna i sommar.

Det har fått Timbros projektledare för kulturfrågor, Lars Anders Johansson, att gå i taket.

"En kampanj för att diskriminera män", skriver han på Twitter.

En lista med kvinnliga artister för att inspirera bokare att jämna ut könsbalansen på sommarens festivaler?

Bra idé, tycker organisationen Rättviseförmedlingen, och uppmanar sina 35 000 medlemmar att tipsa om artister de vill se uppträda i sommar.

"Kampanj för att diskriminera män"

Men alla är inte lika entusiastiska.

Lars Anders Johansson, projektledare för kulturfrågor på tankesmedjan Timbro, kallar initiativet "en kampanj för att diskriminera män".

– Jag tycker att det är synd om man reducerar kvinnliga artister till enbart representanter för ett kön istället för att se dem som individuella konstnärer, säger han.

Johansson efterlyser statistik över hur många manliga respektive kvinnliga artister det finns i Sverige. Han understryker också att han aldrig sagt att Rättviseförmedlingen kvoterar, utan att de uppmuntrar till kvotering.

– Om artister motarbetas och hindras från att komma fram och spela så är det naturligtvis förfärligt. Men jag tycker att det är synd att göra kön till det överordnade urvalskriteriet, säger han.

"Handlar inte om kvotering"

Rättviseförmedlingens vd Sofia Embrén säger att hon har svårt att förstå kritiken.

– Eftersom det år efter år är en stor majoritet män som står på scenerna så tänkte vi att vi kan hjälpa till att tipsa om andra. Det handlar inte om kvotering, vi tror att det behövs artister av båda könen som kan dra folk, säger hon.

Hur ser du på Timbros kritik om mansdiskriminering?

– Vi ägnar oss inte åt kvotering. Dels har vi ingen möjlighet att göra det eftersom det inte är vi som bokar, dels samlar vi bara in tips för att berika deras urvalslistor. Det är säkert någon form av missförstånd från deras sida.

Ska kön vara det primära urvalskriteriet?

– Om man tittar på hur det ser ut kan man nästan misstänka att kön är det primära, eftersom det är så otroligt många män som väljs. Vi tror att det skulle se annorlunda ut om det fanns flera att välja på.

I fjol hamnade Emmabodafestivalen i blåsväder efter att bokaren Håkan Karlsson sagt i en intervju i DN att han "inte tänker på handikappade och krymplingar eller något annat" när han bokar artister, och att det knappt finns några kvinnliga dj:s.

ANNONS