LISTAN: Välkommen hit, Taylor

Varje fredag turas musikredaktionens medarbetare om att dela med sig av åsikter, tips och nyheter.

Den här veckan drömmer och våndas Per Magnusson inför Taylor Swifts kommande Sverige-besök och hittar popmusik att hålla i handen.

1. Välkommen hit, Taylor

Telefonen plingade till i tisdags kväll förra veckan. Helgen 17–18 maj nästa år spelar Taylor Swift för första gången i Sverige, på Friends Arena i Solna. 33-åringen från Pennsylvania är så enorm att hon tidigare inte har behövt bemöda sig med att åka till kranskommuner vid norra polcirkeln.

”The eras tour” är en tre timmar och 44 låtar lång tripp genom Taylors karriär uppdelad i tio eror som alla representerar ett av hennes album. Dessutom adderas två överraskningslåtar varje kväll.

Snarare än artistens världsherravälde är det vad hon gjort mellan skivorna ”Red” och fjolårets ”Midnights” som imponerar. Sättet som hon har lyckats vara en av världens största popstjärnor och parallellt, med sin personliga popmusik, vagga in oss i villfarelsen att hon är din och min alldeles egna artist.

Av samma anledning rör nyheten om Solna-besöket upp viss oro. Ska jag nu tvingas dela min närmast privata relation till Taylors musik med en arena byggd för Zlatans bicykletas? Samtidigt: tanken på att få uppleva en akustisk ”You are in love” om exakt 322 dagar gör att allt annat kan kvitta.

Taylor Swift anländer till Grammygalan i februari 2023. I vår kommer hon till Stockholm.

2. Förtrollande dansmusik

Pandemin påverkade dansmusiken mer än någon annan genre. När klubbarna slog igen tvingades turnerande dj:s att tänka om. Resultatet blev en ofta mer lågmäld och eftertänksam musik. Exakt så var fallet med New York-producenten Anthony Naples, en gång känd för muskulös house och techno. Nya albumet ”Orbs” befinner sig på beskedligt avstånd från dansgolvet. De tio låtarna tassar försiktigt i fotspåren på 90-talets chillout, rådande triphop-renässans och Airs moderna klassiker ”Moon safari”.

New York-producenten Anthony Naples gör postpandemiskt nedtonad dansmusik.

3. Popmusik att hålla i handen

Efter två strålande singlar aviserar Romy från The XX nu sin solodebut. ”Mid air” släpps i september och kretsar kring dansgolvet som fristad och frälsning. Samtidigt kommer låten ”Loveher”, producerad av den pålitlige Fred Again. I albumöppnaren levererar Romy några av sommarens finaste textrader: ”Hold my hand under the table/It’s not that I’m not proud in the company of strangers/It’s just/Some things are for us”. Romy spelar på Trädgården i Stockholm 5 augusti i samband med Pridefestivalen.

Romy har ett nytt lyckat samarbete ute med producenten Fred Again.

4. Aphex Twin-sommaren blommar

Tidigare i juni gjorde Aphex Twin en efterlängtad och utmärkt konsert på Rosendal Garden Party i Stockholm. Knappt två veckor senare är han aktuell med ny musik. Richard James är en av få artister som tillsammans med, säg, Kanye West verkligen har flyttat sin konstform framåt. Nya låten ”Blackbox life recorder 21f” är det första officiella livstecknet på fem år och hämtad från en ep som kommer i juli. Likt det mesta som Aphex Twin ligger bakom låter den som musik från, typ, 2088.

Aphex Twin spelade på Rosendal Garden Party för bara ett par veckor sedan.

5. Hejdå, Popaganda

Popaganda tackar för sig efter två decennier. Fjolårets upplaga på Fållan i Stockholm blev således den sista. Festivalen som drevs av en förening med samma namn debuterade på Universitet 2002. Efter ett års paus återlanserades den 2008 med det uttalade målet att ”någon gång boka Belle & Sebastian” – vilket blev verklighet redan två år senare. Popaganda, i synnerhet åren på Eriksdalsbadet i Skanstull, utgjorde en utsökt punkt på festivalsommaren. Personligen minns jag särskilt konserter med The XX, James Blake och Phoenix.

James Blake gjorde en fin spelning på Popaganda 2015.

5 x låtar: svensk västkust-r’n’b och svalkande skogsrock


”FRISCO”
Little Dragon
Göteborgsbandet bjuder på junis finaste r’n’b. Körerna och stämningarna för tankarna till Kelela och Solange snarare än svensk västkust. 7 juli släpps Little Dragons nya album ”Slugs of love”, inklusive Damon Albarn-samarbetet ”Glow”.


”HAZELTON”
Justin Vernon
Rapporter skvallrade om en fantastisk Bon Iver-konsert i Dalhalla. Som plåster på såren för oss som inte var där släpps nygamla Justin Vernon-låtarna ”Hazelton” och ”Liner”, en del av en kommande box som dokumenterar ex-bandet DeYarmond Edison.


”LINER”
Justin Vernon
Vernon spelade in ”Hazelton” i mitten av 00-talet, då som medlem i ovan nämnda kortlivade Wisconsin-orkester. Låten skulle så småningom omvandlas till Bon Ivers ”Holocene”. Akustisk rock lika svalkande som skogen i högsommaren.

Little Dragon skruvar upp förväntningarna inför kommande albumet ”Slugs of love”.

”ODYSSEY”
Phoenix feat. Beck
Fram till för mindre än ett år sedan hade Phoenix fortfarande inte haft en utomstående sångare på någon av sina låtar. Men efter samarbeten med Ezra Koenig och Clairo har turen nu kommit till Beck. En låt lika somrig som en signalfärgad luftmadrass.

Peter Morén släpper numera musik under signaturen Sun Years.


”A DOG’S LIFE”
Sun Years
Kan man vara underskattad om man har delat scen med Kanye West och fått världen att vissla? Jag tror faktiskt det. För Peter Morén har en alldeles särskild känsla för pop. Nya albumet med projektet Sun Years laddar han med massor av hjärta – och en rörande lätt hyllning till sin hund.


LYSSNA PÅ LÅTARNA HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook, Instagram, Twitter och Spotify för full koll på allt inom musik

Följ ämnen i artikeln