Från monster till hjältar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-18

Nio år efter Napsterbråket har de eget ”Guitar hero” – så vände Metallica fansens hat till kärlek

De hatades av en hel värld efter bråket med fildelarsajten Napster.

Nu ligger Metallica plötsligt i frontlinjen när det gäller teknik på nätet.

För Nöjesbladet berättar Lars Ulrich, 45, historien om hur hårdrockspionjärerna tog sin revansch – och fick förlåtelse.

– Jag tror folk förstår att vi inte är giriga, dåliga människor, säger han.

En uppretad mobb har samlats i San Mateo, USA. De kastar Metallica-skivor på marken, trampar sönder dem, tänder eld på dem. En reporter sträcker fram sin mikrofon och en ung man öser ut sitt hat.

– Jag vill inte ha något mer med Metallica att göra. Jag har samlat ihop alla mina Metallicaskivor och jag tänker förstöra dem!

Då, under våren 2000, var Metallica världens kanske mest utskällda band. Efter att ha stämt den populära fildelarsajten Napster hade de retat upp miljontals musikälskare som hade utnyttjat sajten till att ladda ner gratis musik från nätet.

Avskydd trummis

Trumslagaren Lars Ulrich var extra illa omtyckt. Strax innan skivbålet utanför Napsters högkvarter i San Mateo hade han personligen överlämnat en lista till dem med 300 000 namn på fans som han påstod hade laddat ner bandets låtar olagligt.

Hans tilltag fick stor publicitet, och fick många fans att se honom som en bortskämd rockstjärna som bara brydde sig om pengar.

Nästan tio år senare berättar Lars Ulrich för Nöjesbladet varför han valde att ta ett så drastiskt steg.

”What the fuck is Napster”

– Allt började med ett telefonsamtal från vår manager, som sa att vår låt ”I disappear” spelades på radion. Och det var innan vi var klara med inspelningen av den! En tidig version hade läckt ut på nåt som hette Napster. Vår första reaktion var ”What the fuck is Napster? Okej, nu måste vi se till att de inte kan fortsätta att sprida vår musik utan tillstånd”. Sen eskalerade det till något mycket större, säger han.

Det kan man lugnt säga. Det som från början såg ut att vara en simpel, upphovsrättslig fråga växte sig till en enorm kulturpolitisk debatt som sträckte sig ända till maktens korridorer i Washington. Lars Ulrich vittnade under sommaren i ett senatsutskott och bidrog indirekt till att det senare skrevs nya, hårdare lagar om fildelning på nätet.

I samma veva stämde bandet Napster, och vann. Men det var en dyrköpt seger – fansens backlash var enorm.

– Vi hade aldrig kunnat förutspå att det skulle bli så stort. Det var liksom ”whoooaaa!”, som att man gick in i ett rum och alla bara ”surpriiiise!” (skratt). Det var en märklig sommar ... men vi stod på oss, säger Lars Ulrich.

Hatar inte internet

Hur kunde ni bli så hatade?

– Napsterfolket var väldigt smarta. De fick oss att framstå som the bad guys, som var anti-internet, anti-progress ... och det var ju naturligtvis aldrig sant. Jag har tre Ipods och fem datorer i mitt hus, och surfar alldeles för ofta på nätet precis som alla andra. Allt det där handlade om kontroll, rätten över sina egna låtar. Napsterfolket vred på det och fick det till att vi var mot teknik, eller nåt ditåt, säger han.

Men ett knappt årtionde senare har stormen bedarrat, och i dag blåser det helt andra vindar ute i cyberspace. Metallica gör just nu succé bland de nätsurfande kidsen med sitt nya dataspel ”Guitar hero”, där man kan spela med i deras största låtar.

Kan ladda ner gig

Sedan flera år tillbaka har de också infört en unik funktion på sin hemsida: för en billig peng kan bandets fans ladda ner varje gig som bandet gjort sedan 2004.

– När vi turnerar tar vi med oss en hel studio och spelar in varje konsert. Sen dagen efter kan man ladda ner giget på nätet. Vi tycker själva att vi har den bästa hemsidan i världen, med fjorton personer som jobbar heltid med den, berättar Lars Ulrich.

Känner du att ni har kommit full cirkel från Napsterbråket?

– Ja, år 2009 går Metallica och internet hand i hand. Jag tror att folk förstår att vi inte är giriga, dåliga människor, säger han och skrattar.

ANNONS