”The crown” är tillbaka – och bättre än någonsin

Margaret Thatcher och prinsessan Diana sätter fart på Netflix kungahusdrama

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Gillian Anderson som Margaret Thatcher i ”The crown”.
Foto: Netflix.
Gillian Anderson som Margaret Thatcher i ”The crown”.

TV-RECENSION Ge mig en ”Team Thatcher”-tröja.

Gillian Anderson är löjligt bra som järnladyn, vars frostiga audienser hos drottningen är det allra bästa med den bästa säsongen av ”The crown” hittills.


The crown

Netflix
Säsong 4
Av Peter Morgan, med bl a Olivia Colman, Tobias Menzies, Helena Bonham Carter, Josh O'Connor, Emma Corrin, Gillian Anderson, Erin Doherty.


HISTORISKT DRAMA Peter Morgans ”The crown” har alltid varit bra – men aldrig tidigare har den varit så här bra.
I den fjärde säsongen, som täcker åren 1979-1990, har man äntligen kommit fram till det göttaste, ner till den pralin på chokladaskens undre plan som alla har väntat på. Med en smarrig fyllning av rikligt dysfunktionell kungafamilj i kläm mellan traditioner och förändring, tabloidsåpa, Thatcher och Lady Di.
Det är alltså 80-tal, och mot en fond av IRA, arbetslöshet, Falklandskriget, sydafrikansk apartheid och annan politisk sprängdeg, utspelar sig ett drama där drottning Elizabeth (Olivia Colman, ännu bättre än sist), i tantdräkt och förnuftiga skor, försöker hantera, eller ska vi säga dominera, två kvinnor som på olika sätt ställer till problem för henne.

Storbritanniens första kvinnliga premiärminister Margaret Thatcher (Gillian Anderson), som tämligen omedelbart kommer på kant med en dryg, kall och överlägsen familj och en institution där det är blod, och inte kompetens, som ger makt.

Och Diana Spencer (Emma Corrin), som med sin aristokratiska bakgrund till skillnad från Thatcher initialt gör succé hos kungafamiljen, men är dömd till olycka efter giftermålet med prins Charles (Josh O'Connor), som ju älskar en annan, och snart blir ett stort problem. Trots att, eller kanske just för att, folket avgudar henne.
Nykomlingen Corrin är lysande som Diana, men vassast av alla är Anderson, vars Thatcher bara är en hårsmån från parodi, men ändå aldrig trillar dit. Och den allra största behållningen med den här oavbrutet underhållande säsongen, är att se henne sparra verbalt med drottningen under allt frostigare audienser.

Man vill spontant ha en t-shirt med ”Team Thatcher”-tryck.
Meryl Streep vann en Oscar för sitt porträtt av Thatcher i Phyllida Lloyds ”Järnladyn” från 2011.
Men Anderson gör henne ännu bättre.


Säsong fyra av ”The crown” har premiär på Netflix den 15 november.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE