Trailer och premiärdatum för Peter Stormares ”The American runestone”

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Peter Stormare och Elroy Balgaard i ”The American runestone”.
Foto: Christian Gustavsson/Viaplay.
Peter Stormare och Elroy Balgaard i ”The American runestone”.

TV

TRAILER Nu finns ett premiärdatum och en första teaser för Peter Stormares dokumentärserie ”The American runestone”. Om en omdebatterad runsten som Viaplay menar kan ”välta hela den amerikanska historiebeskrivningen”.

Den 21 juni blir det premiär på Viaplay för ”The American runestone”. En dokumentärserie i sex delar i vilken Peter Stormare reser runt i svenskbygden i Minnesota för att ta reda på sanningen om The Kensington Runestone.
Kensingtonstenen, som den heter på svenska, hittades av svensken Olof Öhman 1898 i Minnesota, och är omdiskuterad då den av vissa anses vara ett bevis på att skandinaver/vikingar nådde centrala Nordamerika redan 1362 – över 100 år innan Christofer Columbus ”upptäckte” Amerika.
Många runologer och lingvister anser att stenen är ett falsarium, men Stormare – som först fick höra talas om stenen under inspelningarna av ”Fargo” (som delvis spelades in i Minnesota) och själv kommer från samma område i Hälsingland som Öhman, har alltså bestämt sig för att titta närmare på saken:
– Jag har aldrig känt så starkt för ett projekt som jag gör för ”The American runestone” och är otroligt glad över att vi snart ska få dela med oss av den här berättelsen. Vi trodde aldrig att allt skulle utveckla sig som det gjorde, eller att en runsten kunde vara så pass kontroversiell som den var. Många blev förbannade på oss och tyckte inte att vi skulle rota i det här – akademiker var rädda för att prata med oss och för att förlora sina jobb. För mig har det absolut viktigaste varit att rentvå Olof Öhmans namn. Vi kommer från samma hembygd, det är precis 100 år emellan oss och han utvandrade till Amerika 100 år innan mig. Det känns som att det var meningen att våra vägar skulle korsas.
Med sig på resan har Stormare amatörarkeologen och Minnesotabon Elroy Balgaard, som delar fascinationen för runstenen. Serien produceras av Peter Stormares produktionsbolag Viking Brothers Entertainment, och Stormare är även regissör tillsammans med Glenn Lund.
Här är ett första smakprov:

”The American runestone” har premiär på Viaplay den 21 juni.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE