Bergs och Meltzers feministiska variant av ”Historieätarna” är en höjdare

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Kanal 5.
Carina Berg och Christine Meltzer.

TV-KRÖNIKA Carina Bergs och Christine Meltzers nya Kanal 5-program är ett "Historieätarna" i feministisk tappning.
Resultatet är bekant men oemotståndligt. Tv-vårens mest omedelbara förälskelse.


De senaste åren har Kanal 5-profilerna Carina Berg och Christine Meltzer stått för vad jag faktiskt skulle vilja kalla för en sorts kulturgärning, som framgångsrikt, roligt och smart, syregivande kvinnligt tv-par bland svensk televisions rika men smått kvävande flora av sköna snubbar som växer två och två.
Och nu är de tillbaka med sin bästa – inte bara klart mest underhållande utan även mest substantiella – programserie hittills.


I "Den fantastiska historien med Berg & Meltzer" reser de genom den svenska kvinnohistorien, för att lajva livet som kvinna under olika tidsepoker och rikta ljuset mot villkor, företeelser och personer som inte har fått plats i historieböckernas herrklubb.


Temat för det första avsnittet, som visas i kväll, är "kvinnan och brottet", och med avstamp i medeltidens skampålar och levande begravningar jobbar programledarna sig fram till 1950-talets illegala aborter, med mellanlandningar i bland annat 1600-talets häxprocesser och potatisupproret på Södermalm.
Vissa saker visste man redan, såklart, men verkligen inte allt (extra intressant, tycker jag, är passagen om varför man använde olika avrättningsmetoder för män och kvinnor på medeltiden), och "Den fantastiska historien med Berg & Meltzer" känns omgående som omistlig infotainment våren 2018.


Upplägget – programledare klär ut sig och pratar med experter i ett sammanhang där historiska förhållanden möter moderna attityder – är visserligen bekant. Till och med oerhört bekant.

Kanal 5:s program är såklart en ättling till SVT:s "Historieätarna" i rakt nedstigande led – med Karin af Klintberg som exekutiv producent, dessutom.
Så visst handlar det om återvinning.

Men det förtar inte den här programseriens förtjänster.
"Den fantastiska historien med Berg & Meltzer" kombinerar genusglasögon med humor, ligger helt rätt i tiden och är tv-vårens mest omedelbara förälskelse.


Framöver kommer det bland annat handla om sexualitet, skönhetsideal, äktenskap, idrott och arbetsliv. Vi bör inte missa inte ett avsnitt.


"Den fantastiska historien med Berg & Meltzer" har premiär i Kanal 5 i kväll klockan 21.00.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE