Så förlorar du på de dyrare Triss-lotterna

Uppdaterad 2016-10-12 | Publicerad 2012-09-10

TRIS(S)T De nya trisslotterna är dyrare – men chansen att vinna ökar inte.

Trisslotterna har höjts till 30 kronor.

I en massiv reklamkampanj berättar Svenska Spel att lottköparna får mer vinstchanser – men den stora vinnaren är företaget självt, skriver Metro i dag.

Tidningen har räknat ut att Svenska Spels vinst när lotterna kostade 25 kronor var 25,5 miljoner per två miljoner sålda lotter.

Men efter förra veckans höjning till 30 kronor genererar lotterna en vinst på 30,6 miljoner kronor, visar Metros undersökning.

Protester online

Forumanvändare på Svenska Spels sajt har också plockat fram miniräknaren efter prishöjningen. Signaturen MisterValentino:

"Nya triss kostar en 5:a mer än den gamla. Och JA, det blir 7.082 fler vinster per 1 miljon lotter. Men vi snuvas ändå - inget ovanligt där.

Gamla Triss gav 8 365 chanser till vinst per satsad krona. Nya Triss ger bara 7 207 chanser till vinst per satsad krona. Så vinstchansen har försämrats avsevärt i och med detta. Allt bara för att kunna finansiera högre orimliga vinster."

"Inget vi mörkar"

En dag senare svarade en moderator från Svenska Spel på forumet:

"Det stämmer som ni skriver att vinstchansen per krona har minskat. Grundligt uträknat där! Det är ju så att det blir en naturlig effekt av prishöjningen eftersom kunden får färre lotter för samma summa. Köper en kund lotter för 150 kronor så får kunden idag fem lotter istället för sex lotter. Det är inget som vi mörkar. "

Hemligt hur pengarna investeras

Enligt Svenska Spels varumärkeschef Peetra Stenhouwer kommer de ökade vinsterna investeras i lotten, men förutom fler vinster är det hemligt hur den kommer att förändras:

– Vi vill fortsätta investera i den här produkten och varumärket framöver, men exakt vad det är kan jag inte gå in på nu, säger hon till Metro.

Följ ämnen i artikeln