Uppgifter: Polisstudent hade kärleksrelation med ”Jordgubben”

Publicerad 2024-05-02

Ismail Abdo, ”Jordgubben”.

En kvinnlig polisstudent ska ha haft kärleksrelation med gängledaren Ismail Abdo, enligt Dagens Nyheter.

Efter det stängdes hon av.

En kvinna som studerade på polisutbildningen stängdes av då hon ska ha haft en kärleksrelation med den tidigare Foxtrottoppen och gängledaren Ismail "Jordgubben" Abdo, enligt Dagens Nyheter.

I dag är han en av Sveriges mest eftersökta brottslingar och var tidigare Rawa "Kurdiska Räven" Majids högra hand i Foxtrotnätverket där Abdo pekades ut som en ledande aktör. Men splittringen i Foxtrotnätverket gjorde de båda till dödsfiender och resulterat i flera våldsdåd där även oskyldiga har drabbats.

Kvinnan ska, enligt tidningen, ha försökt hemlighålla relationen men polisen la ner resurser för att kunna verifiera misstankarna.

Stängdes av omgående

Enligt Dagens Nyheter stängdes kvinnan omgående av från utbildningen. I beslutet framgick standardformuleringen att säkerhetsklassningen hade tagits bort.

Då hade hon nästan gått klart hela utbildningen.

I granskningen framgår det inte när den påstådda relationen mellan kvinnan och Ismail Abdo ska ha pågått.

Att ha en kärleksrelation eller vara vän med en kriminell är inte olagligt. Däremot kan det ses som en sårbarhet att en person inte längre kan vara placerad i säkerhetsklass. Det innebär i praktiken att man måste sluta.

Tidningen rapporterar även om en annan kvinnlig student som stängdes av. Kvinnan ska, enligt Dagens Nyheters uppgifter ha stängts av då polisen misstänkte att hon agerade på uppdrag av kriminella.

Arkivbild.

Polisen: Potentiell säkerhetsrisk

Även i beslutet gällande den kvinnan framgick motiveringen att hon inte längre kunde vara placerad i säkerhetsklass. Hon hade nästan gått klart hela polisutbildningen.

Ingen av kvinnorna har dömts för allvarliga brott.

Ari Stenman som är chef vid Polismyndighetens säkerhetsavdelning menar att det ändå är en potentiell risk.

– Så snart man har börjat studera får man tillgång till polisens metoder och verktyg, och kan därför skada polisen på olika sätt, säger han.

Båda kvinnorna har klarat polisens säkerhetsprövning.

– Det är ett misslyckande varje gång någon inte håller måttet. Jag är den första att vara självkritisk och fråga mig hur vi kan stärka säkerhetsarbetet ännu mer, säger Ari Stenman.

Dagens Nyheter har rapporterat hur kriminella haft flera metoder för att få tillgång till hemliga uppgifter.

Sedan 2018 har det gjorts 514 anmälningar om misstänkta läckor. I 14 fall finns starka belägg och även fällande domar mot poliser som lämnat hemliga uppgifter till gängkriminella, visar DN:s granskning.

Följ ämnen i artikeln