Jättebanker beskylls för världssvälten

Publicerad 2012-09-02

Tjänade över 5 miljarder

Stigande priser på mat leder till svält.

Nu anklagas storbanken Barclays för att ha tjänat pengar på hungersnöden - genom att slå vad om matpriserna.

– Livsmedelsmarknaden har blivit en lekplats för investerare, säger Rob Nash vid organisationen Oxfam.

Barclays har tjänat storkovan på att spekulera i priset på vete och soja. Enligt brittiska The Independent har vinsterna uppgått till över 5 miljarder kronor på två års tid.

Men bankernas intresse för den internationella livsmedelsmarknaden har en baksida: världssvält.

Ökade priser

Enligt nya siffror från Världsbanken har de globala matpriserna nått rekordhöga nivåer i juli månad. The Independent uppger att priserna i medeltal steg med tio procent på en månads tid.

En av orsakerna till de stigande priserna är dåliga skördar i USA och i Ryssland. Men allt fler skyller också prishöjningarna på internationella storbanker som Goldman Sachs, Morgan Stanley och Barclays - som pumpar in kapital på livsmedelsmarknaden.

"Den massiva tillströmningen av spekulativa pengar på livsmedelsmarknaden har drivit fram kraftiga pristoppar. Matpriserna skenar i väg, utom räckhåll för världens fattigaste", skriver den brittiska organisationen The World Development Movement i en färsk rapport enligt Daily Mail.

Leder till hunger

Organisationen hävdar att spekulationerna leder till att matpriserna inte längre styrs av tillgång och efterfrågan - i stället hänger priserna på finansjättarnas framgångar på den internationella marknaden.

– Samtidigt som matpriserna stiger tvingas miljoner människor gå hungriga. Regeringarna måste vidta omedelbara åtgärder för att stävja denna vårdslösa praxis, säger Amy Horton vid World Development Movement.

"En lekplats"

Organisationen Oxfam arbetar för att hitta lösningar på den globala fattigdomen och instämmer i kritiken.

– Livsmedelsmarknaden har blivit en lekplats för investerare i stället för en marknadsplats för jordbrukare. Att stora investerare börjar slå vad på livsmedelspriser och omvandlar mat till en finansiell tillgång förvärrar risken för pristoppar som slår mot de allra fattigaste, säger Rob Nash vid Oxfam.