Sorg i Norrköping: ”Otroligt traumatiskt”

Publicerad 2024-05-22

NORRKÖPING. I går kväll dog tre tonåringar i en trafikolycka – nu befinner sig staden i sorg.

På olycksplatsen syns spår av tragedin med nedvälta träd och förkolnad mark.

– Det är en traumatisk upplevelse och fruktansvärt synd om dessa ungdomar och de berörda, säger Jonas Eriksson, utbildningsdirektör på Norrköpings kommun.

Under tisdagskvällen bekräftade polisen att tre tonåringar har dött i en trafikolycka väster om staden. Ytterligare två vårdas fortfarande på sjukhus, men ska vara i stabilt läge.

En timma efter dödsbeskedet gick kommunen upp i krisläge. Nu befinner sig staden i sorg.

– Detta är helt fruktansvärt, det är en traumatisk upplevelse och fruktansvärt synd om dessa ungdomar och de berörda, säger Jonas Eriksson, utbildningsdirektör på Norrköpings kommun.

På olyckplatsen syns spår av färdvägen bilen kan tänkas ha tagit. Vid sidan av en sönderkörd soptunna ligger en keps. Några meter längre fram har ett parti i skogsdungen förkolnat efter branden som uppstod av bilvraket.

På Skogängsgårdens kyrka i Skärblacka, ungefär en mil norr om olycksplatsen, har en så kallad trygghetspunkt upprättats. Där kommer personal från kommunen och kyrkan befinna sig för att erbjuda stöd.

– Där finns Svenska kyrkan och vi som jobbar med barn och ungdomar samt vårt kristeam, säger Jonas Eriksson.

Krisgrupper har aktiverats på tonåringarnas skolor.

– Vi gör som vi brukar i dessa situationer, skolan aktiverar sina krisgrupper och vi tar kontakt med skolorna där ungdomarna gick så att så många ska få informationen på ett bra sätt.

Han fortsätter:

– Skolorna får också ta del av psykologisk stöd från kommunen. För både ungdomar och personal är det ett otroligt traumatisk upplevelse.

Exakt vad som har hänt är fortfarande oklart, men ännu har ingen delgivits misstanke om brott, enligt polisen.

– Det kommer att klarna vad som har hänt men just nu är det såhär att vi har tre ungdomar som har omkommit och två som vårdas på sjukhus, säger Mats Pettersson, presstalesperson hos polisen.

Nu vill de prata med personer som sett bilen.

– Det är av yttersta vikt att reda på vad det är som har hänt och det finns olika saker att göra där, det kan finnas människor som gjort iakttagelser eller sett bilen som har saker att säga , en teknisk undersökning och så vidare av bilen som är tagen i beslag, kommer att göras, säger Mats Pettersson.

Följ ämnen i artikeln