Satsning i Sri Lanka: Toaletter till alla

TT-AFP

Publicerad 2019-03-05

Sri Lankas finansminister Mangala Samaraweera visar upp 2019 års budgetförslag, där han avsätter motsvarande drygt 200 miljoner kronor till toalettbygge i lankesiska hushåll.

Tisdagen kommer med ett glädjebesked för Sri Lankas toalettlösa befolkning. Under året ska en kvarts miljon hushåll i landet få en toalett – och staten står för notan.

Beskedet kommer från finansminister Mangala Samaraweera, som har avsatt motsvarande drygt 200 miljoner kronor ur regeringens budgetförslag för ändamålet.

– Det är förfärligt att så många i vårt land saknar möjligheter att sköta sin grundläggande hygien, sa ministern i ett tal till parlamentet på tisdagen.

Han tillade att regeringens mål är att alla hushåll i Sri Lanka ska ha en toalett vid årsslutet. Privata städfirmor ska även anlitas för att städa upp de offentliga toaletter som i dag är "smutsiga och oanvändbara".

Enligt officiella siffror saknar runt 15 procent av Sri Lankas 21 miljoner människor tillgång till toalett. Många av dem får i stället söka sig till naturen för att uträtta sina behov.

Följ ämnen i artikeln