Monsterråttorna blir fler och fler

Uppdaterad 2018-06-27 | Publicerad 2014-03-27

Okej, här kommer något du inte vill höra.

Monsterråttorna blir vanligare och vanligare i Sverige – och nu har de utvecklat ett försvar som gör dem immuna mot råttgift.

– De sprider sig tack vare människan, säger Sven Jeppsson, leveransansvarig på Anticimex.

I går skrev Aftonbladet om en monsterrråtta som hittades i Solna, utanför Stockholm. Besten var hela 39,5 centimeter lång och var så stor att en traditionell råttfälla knappt klarade av att ta livet av den.

Nu avslöjar Sven Jeppsson nyheten som förmodligen får håret på många svenskar att resa sig: Råttorna bara ökar och ökar för varje år i storstäderna.

Äter vår mat

I takt med att städerna byggs ut och människorna breder ut sig trivs djuret – och kommer närmare och närmare människan.

– Råttorna lever av oss och med oss. Vi äter oftare ute i naturen och slänger matrester på gatan. Det gör att råttorna lättare hittar mat. Vi har också börjat med sopsortering utomhus och det älskar råttorna, säger Sven Jeppsson.

Nya skräcken: Tål råttgift

Som att det inte vore nog att råttorna bara blir fler och fler, så har de även börjat bli immuna mot råttgift. Sven Jeppsson berättar att Anticimex har skickat in råttor som undersökts i studiesyfte – och de har påvisat residens mot traditionella råttgift. 

– Gift i all ära. Men det går inte att bara mata råttorna med det längre. Vi gör mer byggtekniska lösningar nu för tiden. Vi sätter ner mekaniska fällor i avlopp som slår ihjäl dem.

En normal råtta brukar väga ungefär 250 gram. Sven Jeppsson har sett råttor som vägt upp emot kilo och varit lika stora som mjölkpaket. Men han har aldrig sett en råtta som är lika stor som den som hittades i Solna.

"De lär inte fastna i fällan"

– Visst har jag sett bilder på skräckexempel, men jag har aldrig sett någon så stor råtta i verkligheten. Det finns säkert individer som kan bli gigantiska, men det är inte normalt, säger han och fortsätter:

– Det hör inte till råttans livsstil att bli så stor. Herregud, de lär inte ens fastna i fällan om de blir så där stora. De dansar nog bara omkring.

Följ ämnen i artikeln