MP kräver svar från Försvaret

Publicerad 2016-09-28

Efter Aftonbladets avslöjande om att svenska vapen används i kriget mot IS kräver Miljöpartiet ett besked från Försvarsmakten.

– Jag vill i alla fall för egen del få reda på vad som gäller och få besked från Försvarsmakten om hur de ser på saken, säger Anders Schröder, ledamot i försvarsutskottet och Miljöpartiets talesperson i försvarsfrågor.

Anders Schröder (MP).

Aftonbladet kan i dag avslöja att svenska vapen av modellen AT4:or används av den kurdiska peshmerga-styrkan i Irak.

Enligt flera källor på plats i Irak har svenska soldater överlämnat vapnen till kurderna. De svenska soldaternas mandat i Irak är att utbilda peshmerga, inte att strida eller överlämna vapen.

– Försvarsmakten säger att det inte stämmer, utan menar att den svenska styrkan inte gjort det och då måste jag lita på dem, säger Anders Schröder.

– Självklart är det viktigt att alla regler följs och att saker går rätt till. Jag utgår från att man kollar upp det här, men jag tror att Försvarsmakten är korrekt i sin beskrivning, fortsätter Anders Schröder.

Kan det tas upp under nästa sammanträde i försvarsutskottet?

– Ja, det är inte omöjligt.

Folkpartisten Allan Widman, försvarsutskottets ordförande, säger att han skulle bli "ordentligt förvånad om försvarsmaktsanställda överlämnade vapen utan att det prövats inom vederbörliga instanser".

– Det finns ett mycket detaljerat och komplext regelverk som reglerar på vilket sätt vilka vapen får föras ut ur Sverige. Om det stämmer det skulle naturligtvis föranleda en granskning från en ganska lång rad instanser. Men för mig framstår det som mycket osannolikt, säger han.

Liberalerna har sedan tidigare lagt fram ett förslag i riksdagen som just går ut på att Sverige bör beväpna peshmerga i Irak.

– Liberalerna tycker att Sverige borde göra mer för den kamp på marken som peshmerga svarar för mot IS. Vi har föreslagit i riksdagen att man ska kunna stödja den här kampen också materiellt, med vapen, sjukvårdsutrustning, skyddsutrustning och transporter med mera. Vi gör bedömningen om att Sverige i dag gör för lite. Men det är inget förslag som har vunnit majoritet i riskdagen, säger Allan Widman.