Storbritannien lämnar EU

Uppdaterad 2016-06-25 | Publicerad 2016-06-24

Vid 8-tiden på fredagsmorgonen kom beskedet att Brexit-sidan vunnit och att 52 procent därmed röstat för att Storbritannien ska lämna EU.

Samtidigt kom rapporter om att flera av världens börser rasat och att pundet sjunkit till rekordlåga nivåer.

Vid 9-tiden meddelade premiärminister David Cameron sin avgång.

Nattens rösträkning om huruvida Storbritannien skulle stanna eller lämna EU blev en riktig nagelbitare då resultatet skiftade i takt med antalet räknade röster. Strax innan klockan 6 meddelade BBC att Brexit-sidan skulle ta hem segern men då återstod fortfarande flera valkretsar.

Vid 8-tiden på midsommaraftons morgon stod beskedet dock klart - britterna vill lämna EU. Detta efter att Storbritanniens 382 valdistrikt var räknade och det slutgiltiga resultatet blev 51,9 procent som vill lämna mot 48,1 procent som vill stanna.

Det motsvarar 17 410 742 röster för Brexit och 16 141 241 röster för Bremain.

Medlemskapet varade i 43 år

Totalt deltog 72,2 procent av de 46,5 miljoner röstberättigade, vilket är det högsta deltagandet i ett nationellt val sedan 1997 enligt DN. Cirka 20 procent, motsvarande 10 miljoner röster, är poströster.

Att Storbritannien nu väljer att lämnar EU innebär slutet på ett 43 år långt medlemskap.

I England och Wales röstade de flesta för att lämna, medan stanna-sidan fick störst stöd i Skottland, Gibraltar och på Nordirland. Enligt BBC:s analytiker har Brexit varit störst i de valkretsar där det invandringskritiska partiet Ukip är som starkast.

Redan vid klockan 04, lokal tid, höll ledaren för det EU-fientliga partiet UKIP, Nigel Farage, ett segertal, trots att det var flera timmar kvar till det slutgiltiga beskedet.

"Historisk självständighetsdag"

– Resultatet pekar på en seger för det brittiska folket, för det anständiga folket. Det här blir en seger för riktiga människor – en seger för vanliga människor, en seger för hederliga människor. Låt den 23 juni gå till historien som vår självständighetsdag.

När resultatet var ett faktum var det därför en segerviss Farage som uttalade sig.

– Vi kommer att ha gjort det utan att behöva slåss, utan att en enda kula har avfyrats.

Ett uttalande som fått stor kritik i landet efter att den brittiska politikern Jo Cox sköts ihjäl efter ett väljarmöte under förra veckan.

Farrage ställde även krav på att premiärminister David Cameron skulle avgå omedelbart om Storbritannien röstat för att lämna EU. Vid 9-tiden, efter brexit-beskedet, meddelade premiärministern att så blir fallet.

– Jag är stolt över att ha varit premiärminister för det här landet men folkets vilja måste respekteras och det behövs ett nytt ledarskap för att leda detta skeppet i rätt riktning, sa han på en presskonferens utanför 10 Downing Street under förmiddagen.

Cameron avgår i oktober

Cameron kommer att sitta kvar tills vidare, men avgår i samband med Tories partidagar i oktober och partiet kommer då att få en ny ordförande. Enligt DN är de hetaste namnen att efterträda honom två av lämnasidans förespråkare: Londons förra borgmästare Boris Johnson och justitieminister Michael Gove. Även inrikesminister Theresa May är ett aktuellt namn.

I samband med beskedet höll statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson en presskonferens där man meddelade att Sveriges beredskap var god men att man beklagar Storbritanniens utträde.

– Valresultatet är en väckarklocka för Europa, sa statsministern under presskonferensen.

Vid lunchtid under fredagen möttes de 28 EU-ländernas ministrar ett möte i Luxemburg för att förberedda ett EU-toppmöte i Bryssel som ska genomföras under tisdag-onsdag nästa vecka.

Världens ledare är besvikna

Enligt AFP kommer utrikesministrarna från EU:s sex grundarländer - Tyskland, Frankrike, Italien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna - att träffas i Berlin på lördag för att diskutera brexit.

På måndag kommer EU-kommissionen att samlas i Bryssel för ett extrainsatt möte och diskutera brexit.

– Det går inte att dölja det faktum att vi ville ha ett annat resultat, sa Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i en första kommentar till den brittiska folkomröstningen enligt TT.

Även EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker uttryckte sin besvikelse över beskedet.

– I en fri och demokratisk process har det brittiska folket uttryckt sin vilja att lämna EU. Vi beklagar beslutet, men respekterar det.

Under fredagseftermiddagen kommenterade även USA:s president Barack Obama Brexit i ett skriftligt uttalande:

– Det brittiska folket har talat och vi respekterar deras beslut. Det speciella förhållandet mellan USA och Storbritannien är bestående och både EU och Storbritannien förblir partners med USA.

Flera reaktioner under dagen

Under dagen har ett flertal reaktioner på brexit kommit. Bland annat har Skottlands försteminister Nicola Sturgeon meddelat att landet kan komma att gå mot en ny folkomröstning om självständighet efter Brexit. Sturgeon säger att hon nu kommer att göra allt i sin makt för att förverkliga det skotska folkets vilja och "säkra vår fortsatta plats i EU och den inre marknaden". Detta då hon menar att Skottland genom sitt valresultat, 62 procent av befolkningen röstade för att stanna, klargjort att man vill vara kvar i EU-samarbetet.

– Jag tror att det nu är högst troligt att det blir en folkomröstning om självständighet, säger Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Även det irländska partiet Sinn Féin, som vill ha ett enat Irland och Nordirland, förklarade att man kan utlysa en folkomröstning i denna fråga enligt New York Times. Två parlamentsledamöter från Labour la även fram en misstroendeförklaring mot ledaren Jeremy Corbyn enligt BBC.

Stort ras på världens börser

Marknadens aktörer har innan omröstningen varit inställda på att Storbritannien ska rösta för att stanna i EU men under fredagsmorgonen kom rapporter om att de asiatiska börserna och Londonbörsen rasat och att pundet rekordsjunkit med nio procent till knappt 1,35 dollar. Det lägsta på 31 år enligt AFP. Även den svenska kronan tappade mot euron och US-dollarn.

Under natten till fredagen sjönk även världsmarknadspriset på olja med över fem procent.

Samtidigt var raset ännu större på de övriga ledande Europabörserna. Frankfurtbörsen låg på minus sex procent och Parisbörsen tappade omkring åtta procent.

Även USA-bören föll under fredagseftermiddagen. Dow Jones industriindex låg på minus 2,8 procent och Nasdaqs kompositindex hade backat drygt 3 procent.

Enligt AFP ska den Europeiska centralbanken (ECB) meddelat att man nu noga följer utvecklingen på de finansiella marknaderna och har nära kontakt med de andtra centralbankerna. EBC ska även vara beredd att tillföra ytterligare likviditet till de finansiella marknaderna om det skulle behövas. 

Följ ämnen i artikeln