Här är festivalens höjdpunkter

Publicerad 2016-09-09

Vi sammanfattar årets filmfestival i Venedig

VENEDIG. Under lördagskvällen tar det slut.

Vilken film vinner Guldlejonet? Hur skötte sig svenskarna? Vad var största besvikelserna? Vilken intervju var mest galen? Vilka fick årets genombrott?

Nöjesbladets Jan-Olov Andersson sammanfattar den 73:e upplagan av världens äldsta filmfestival.

ÅRETS KLASSISKA BÖRJAN OCH SLUT

Invignings- och avslutningsfilmerna var som en hälsning till gamla tiders Hollywood. Med ”La la land” fick vi den häftigaste filmmusikalen på åratal. Kärlek, sång och dans med Ryan Gosling och Emma Stone. Med ”The magnificent seven” fick vi ett påkostat men föga upphetsande vilda västernäventyr med Denzel Washington, Chris Pratt och Ethan Hawke.

NOCTURNAL ANIMALS AV TOM FORD

ÅRETS GULDLEJON

Bör gå till ”La la land” eller Tom Fords genreöverskridande ”Nocturnal animals”.

ÅRETS BÄSTA SKÅDESPELARE

Timothy Spall och Colm Meaney i ”The journey”. Men den visades tyvärr, för dem, utom tävlan.

ÅRETS BÄSTA SKÅDESPELERSKA

Amy Adams. Lyste på ett lågmält sätt i både ”Arrival” och ”Nocturnal animals”.

Andrew Garfield i Mel Gibsons krigsdrama ”Hacksaw Ridge”.

ÅRETS COME BACK

Somliga tyckte att Mel Gibsons krigsfilm ”Hacksaw Ridge” var lite väl konventionell och gammaldags. Fast det är kanske just det en stor amerikansk publik, åtminstone, vill se.

ÅRETS SVENSK 1

Amanda Kernell. Hennes mycket starka ”Sameblod” fick brandlarmet att gå i biografen, älskades av publiken, hyllades av USA-kritikerna – och så fyllde hon 30 år samtidigt som världspremiären, i sidosektionen Venice Days.

ÅRETS SVENSK 2

Kasper Collin. Hans gripande dokumentär ”I called him Morgan”, om en jazzmusiker och mordet på honom, fick också ett bra mottagande, när den visades utom tävlan. Och bra USA-recensioner.

Vera Vitali.

ÅRETS SVENSK 3

Helt oväntat dök Vera Vitali upp i en färgstark biroll som bordellmamma i västernfilmen ”Brimstone”. På cirka tio minuter gjorde hon ett rejält avtryck.

ÅRETS BESVIKELSE 1

”Fyren mellan haven”. Inte dålig, men allt för länge halvtrist. Och det slog inte så mycket gnistor i samspelet mellan Michael Fassbender och Alicia Vikander som man hade väntat sig.

ÅRETS BESVIKELSE 2

”On the Milky Road”. När Emir Kusturica äntligen gjort en spelfilm igen, fungerar hans vanliga tricks (Balkanmusik, storslagna fester, kacklande gäss, magisk realism) i en timme, sedan faller filmen samman. Och han skulle inte ha gett sig själv huvudrollen.

Lily-Rose Depp.

ÅRETS GENOMBROTT 1

Lily-Rose Depp. Johnny Depps och Vanessa Paradis 17-åriga dotter imponerade i en biroll i Cannes och nu i en huvudroll som Natalie Portmans syster i ”Planetarium”.

ÅRETS GENOMBROTT 2

Sloboda Micalovic, 35. Redan stjärna i Serbien. Spelar skjortan av Emir Kusturica och Monica Bellucci i ”On the Milky Road”.

ÅRETS PORRMUSTASCHER

Både Liev Schreiber i ”The bleeder” och Keanu Reeves i ”The bad batch” såg ut som om de hade klivit rakt ut ur en västtysk porrfilm från 1970-talet.

ÅRETS ÖVERSPEL

Guy Pearce som galen och kvinnohatande präst i holländska västernfilmen ”Brimstone”.

Jude Law.

ÅRETS TREVLIGASTE INTERVJU

Kanske lite oväntat… Jude Law, normalt väldigt medieskygg. Tätt följd av regissören Denis Villeneuve.

ÅRETS GALNASTE INTERVJU

Rocco Siffredi. Underhållande, men med mer än tjugo minuter, hade man nog till sist hamnat i bråk med honom kring hans märkliga kvinnosyn.

Följ ämnen i artikeln