Mordlarmet – ord för ord

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-16

Så berättade 42-åringen om sina planer att skjuta Filippa Reinfeldt

”SKULLE SKIPA RÄTTVISA” 42-åringen hade först planer på att mörda Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt. Men när han bedömde detta som för svårt riktade han sig i stället in sig på moderatledarens hustru, sjukvårdslandstingsrådet Filippa. På detta sätt ville han komma åt hennes make, som han ansåg gjort stor skada för Sveriges befolkning. ”Ser nu som sin uppgift att skipa rättvisa och gå från att vara en sopa till att bli något stort”, skriver en läkare i en journalantecknig.

Läkarna hade ett gediget underlag när de slog larm till Säpo om mordplanerna på Filippa Reinfeldt.

Aftonbladet kan i dag avslöja delar av de omfattande journalerna – ord för ord.

42-åringen avslöjade sina mordplaner för läkarna på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Dessa tog mycket allvarligt på det han berättade och kontaktade redan den 3 november Säpo med sina uppgifter.

Läkarna på S:t Görans sjukhus i Stockholm har till skillnad från Säpo tagit mycket allvarligt på 42-åringens hot.

Enligt Säpo är mannen inte anhållen och det har inte gjorts någon husrannsakan.

Redan den 3 november försökte en läkare uppmärksamma Säpo på fallet:

”Tar kontakt med säkerhetspolisen, XX (namnet på polisen) och delger denne de aktuella uppgifterna kring hotbilden mot statsministerns hustru, man önskar från Säpos sida bli kontaktad om patienten avviker från sjukhuset, man vill då när som helst på dygnet bli kontaktad i första hand till säkerhetspolisens kommunikationscentral”, står det i en journal.

Han är tvångsintagen

Men Säpo har ingen pågående förundersökning i ärendet och skriver i ett pressmeddelande:

”Det som hänt är att en person frivilligt har sökt sig till sjukvården då han mår dåligt. I samtal med sjukvården har han lämnat sådana uppgifter att han nu är tvångsintagen för psykiatrisk vård.”

I pressmeddelandet nämns ingenting om mannens hot mot statsledningen och läkarnas beskrivning av mannens farlighet.

Den 42-årige mannen har för läkarna berättat utförligt om sina problem med att kontrollera impulser:

”Patienten berättar att han allt sedan tonåren haft tankar och fantasier om att döda andra människor och även haft tankar om att döda större grupper av människor. Uppger att han tidigare inte trott sig vara i stånd att utföra en sådan handling men har sedan ett antal veckor tillbaka känt sig mer aggressiv och fått ett ökat självförtroende och tror sig i nuläget om att kunna iscensätta dessa planer.”

Hade kunnat döda kvinna

Av en journalanteckning från ett läkarsamtal på Mellanvårdsenhet City i Stockholm den 2 november framgår mannens utomordentliga farlighet:

”Patienten berättar om en händelse för några dagar sedan. En äldre dam ringde på hans dörr och sade att hon hade tagit hans tvättid för att han var sen. Han säger då att det helt svartnade och att han mycket väl hade kunnat döda henne.”

Under rubriken ”Bedömning” skrev läkaren efter sitt samtal med mannen:

”Större delen av samtalet handlar om patientens önskemål att begå aggressiva handlingar. Jag bedömer att det är allvarligt menat.”

Dagen efter skrev en annan läkare en bedömning av mannen:

”I nuläget stor risk för skada på annan person.”

”Det förs fel politik”

42-åringen har redogjort för sina mordplaner för flera läkare.

Och om sin måltavla:

”Berättar i samband med ett längre samtal att han har uttalade planer på att skjuta statsministerns hustru. Anger som mo

tiv för detta att det förs fel politik i Sverige och att han genom att skjuta hustrun till statsministern på ett mer effektivt sätt skulle komma åt statsministern själv.”

Ville köpa vapen för 5 000

Det handlar inte bara om lösa tankar, mannen har till och med lämnat uppgifter om mordvapen:

”Berättar att han har en kontakt som han kan köpa ett vapen av, kostnaden för detta vapen skulle vara cirka 5 000 kronor. Känner inget samvetskval för en sådan handling.”

42-åringen berättade att kontakten som kunde sälja vapnet också skulle lära honom att skjuta.

Av journalerna framgår det att mannens tankar på att utföra mordet började i mitten av oktober.

”Skulle skipa rättvisa”

I en journalanteckning från ett läkarsamtal den 3 november står:

”För två veckor sedan konkretiserades fantasin då patienten beslutade sig för att mörda Filippa Reinfeldt, detta för att komma åt maken Fredrik Reinfeldt, som patienten upplever gjort stor skada för halva svenska befolkningen.”

Han kände uppenbarligen ingen tvekan till att utföra det hela:

”Känner sig på något vis utvald och att det är ödet som fört honom fram till denna punkt. Ser nu som sin uppgift att skipa rättvisa och att gå från att vara en sopa till att bli någonting stort. Har planerat att skjuta F Reinfeldt.”

Den 3 november skrev en läkare på S:t Görans sjukhus ner sina slutsatser, kontaktade Säpo och gjorde en bedömning av 42-åringen:

”42-årig man med diagnosticerad personlighetsstörning, empatistörning och impulsbenägenhet. Berättar detaljerat om ett planerat mord på statsministerns hustru där uppgifter om vapenköp, kalkylerad strafftid mm föreligger.”

Ska sätta planer i verket

Vid ett samtal med en annan läkare och flera i sjukvårdspersonalen fyra dagar senare, den 7 november fortsätter 42-åringen att tala om sitt planerade dåd:

”Redogör fortfarande för sina mordplaner och att han avser att sätta dom i verket då han förr eller senare kommer att bli utskriven. Informeras om att vi informerat säkerhetspolisen, pat blir då för en minut påtagligt agiterad vilket klingar av ganska snabbt.”

Har tänkt tankarna länge

Säkerhetspolisen blev inte heller något bekymmer för 42-åringen.

Trots alla hans hot och läkarnas larm.

”Återkommer även till det faktum att det här med att ha ihjäl folk är tankar som funnits med ända sedan tonåren men att han alltid tidigare bromsat av dåligt självförtroende och feghet men att han nu sedan två veckor mer har en känsla av aggressivitet och att han också för första gången känner att han kan skulle klara av det.”, står det i den senaste remissen från S:t Görans sjukhus.

Och om mannens psykiska status, skriver läkaren:

”Ger uttryck för glädje inför tanken att mörda. Berättar leende om sina planer. Kan inte känna någon empati med det tilltänkta offret eller hennes barn och make.”

Rättelse

I artiklarna om mordplanerna mot Filippa Reinfeldt i går hade vi uppgifter som var felaktiga.

Mannen var inte anhållen utan tvångsomhändertagen och det hade inte genomförts någon husrannsakan i hans bostad.

Aftonbladet beklagar de felaktiga uppgifterna.