Studenter fuskar sig till högskoleplatser

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-11

Problem med falska examina och bluffuniversitet

Förfalskade diplom och examina från bluffuniversitet ökar och det oroar svenska universitet.

Fusket kan leda till att andra sökande drabbas.

– Fel personer kan bli antagna. Och andra som har korrekta handlingar och är behöriga ställs utanför, säger Lars Urwitz på antagningsenheten vid Göteborgs universitet till Ekot.

På nätet kan man enkelt köpa en falsk examen för några tusen kronor. Ett erbjudande som kan verka smidigt för den som inte orkar studera.

I Sverige nappar vissa på erbjudandet och köper en falsk examen, för att sedan försöka ta sig in på universitet i Sverige.

Det är ett problem, eftersom det kan innebära att värdet av högre studier med tiden urholkas. Det kan också betyda att en obehörig sökande får en studieplats som egentligen borde ha gått till någon som hade rätt till studieplatsen.

Och problemet ökar, rapporterar Ekot i dag.

– Det är något som gått från ett till två ärenden per år, till kanske tio ärenden per antagningsomgång, säger André Hesselbäck på Studerandebyrån.

Förfalskar betygen

Universiteten i Lund, Uppsala, Göteborg, Linköping och Umeå håller nu på att utreda vissa handlingar som de tror kan vara förfalskade eller från bluffuniversitet.

Vissa sökande drar sig heller inte från att förfalska sitt examensbevis och det är ett problem i bland annat Lund och Göteborg.

– Antingen har man förfalskat hela dokumentet, eller också så ändrar man, suddar och höjer betygen, säger Lars Urwitz på antagningsenheten vid Göteborgs universitet.