Rysslands krav på Frankrike om krigsfartygen

Publicerad 2014-11-16

Miljardaffären kan gå om intet

Ryssland har köpt två superkrigsskepp av typen Mistral av Frankrike. Men på grund av Ukraina-krisen har leveransen försenats.

Nu hotar Ryssland med jätteskadestånd.

Det är motigt för Rysslands president Vladimir Putin.

Först lämnade han G20-mötet i australiensiska Brisbane i förtid efter hårda ord från världsledarna. USA:s president Obama beskrev Rysslands agerande i Ukraina som ett hot mot världen. Han sa också att Putin inte lever upp till överenskommelsen om vapenvila.

Plats för 450 soldater

Som om inte detta vore nog verkar de två amfibieattack-fartyg av typen Mistral som Ryssland köpt av Frankrike bli försenade.

Enligt den regimtrogna nyhetsbyrån Ria Novosti skulle det första fartyget ha levererats i torsdags. Nu har Frankrike fått till den sista november på sig att slutföra leveransen.

Om så inte sker kommer Ryssland kräva ett stort skadestånd, uppger högt uppsatt Moskvakälla till Ria Novosti.

Fartyget som Ryssland väntar på heter Vladivostok. Det är ett av världens mest avancerade hangarfartyg. Ombord finns plats för flera helikoptrar, stridsfordon samt 450 soldater.

Kritik mot Frankrike

Avtalet mellan Ryssland och Frankrike slöts 2011. Det är värt 1,2 miljarder euro. Frankrike har fått hård kritik för affären. Efter Rysslands annektering av Krim i Ukraina har USA försökt förmå Frankrike att stoppa den helt. I september sa representanter från den franska regeringen att det första fartyget bara kommer levereras om det blir en varaktig vapenvila i Ukraina.

Under G20-mötet kontrade Vladimir Putin med att säga att Frankrikes president Francois Hollande måste "minimera riskerna " för att de globala spänningarna påverkar relationen mellan länderna.

Men det verkar inte som att Frankrike kommer vika sig för de ryska kraven.

– I dag finns inte förutsättningarna för att leverera Mistral-fartyget. Fankrike hedrar ingångna kontrakt, men vi är också en nation som vill ha fred i Ukraina och tar självständiga beslut utan att låta någon utomstående bestämma hur vi agerar, säger premiärminister Manuel Valls, enligt Reuters.

Här är Rysslands nya superkrigsskepp