Anmäldes aldrig till Socialtjänsten

Publicerad 2015-02-20

Barnen var skrivna i Åre i tio år, men dök aldrig upp i skolan.

Trots det gjordes ingen anmälan till Socialtjänsten.

– Det är egentligen inte så konstigt. Anmälningar till socialtjänsten gör vi för barn som går i skolan, men de här barnen gick ju aldrig i skolan, säger Lottie Corrias Näslund, skolchef i Åre kommun.

Mamman bodde med sina barn i Åre kommun i cirka tio år. Men trots att barnen var i skolåldern skrevs de aldrig in i elevregistren. En polisanmälan ska ha gjorts från kommunen när de inte dykte upp.

– De har ju skolplikt och om de inte kommer till skolan ska ju en polisanmälan göras. Jag utgår ifrån att det gjordes men jag kan inte garantera det, säger skolchefen Lottie Corrias Näslund.

I går uppgav Lottie Corrias Näslund att hon var osäker på om ärendet sedan gick vidare till sociala myndigheter. Nu bekräftar hon, ärendet anmäldes aldrig till Socialtjänsten.

Några hembesök hos familjen gjordes inte heller från barn- och utbildningsförvaltningen.

– Nej, det finns ingen socialtjänstanmälan om detta i våra register. Och det är egentligen inte så konstigt. Anmälningar till socialtjänsten gör vi om barn som går i skolan, men de här barnen gick ju aldrig i skolan.

Men det i sig är väl skäl att göra en anmälan till Socialtjänsten?

– Jag tänker att det borde det ju vara, men det förutsätter att polisen gjort det man ska göra, om det nu kom in en polisanmälan till dem.

Hon menar att det är upp till rektorn på den aktuella skolan att göra en polisanmälan om barnen inte dyker upp i skolan.

– Jag vet att vi från central administration har sökt vårdnadshavaren och sedan är det så att vi ska lämna över till skolan. Det gjordes också. Sedan är det rektorns uppdrag att fortsätta söka kontakt med vårdnadshavaren.

Rektorn, Kajsa Jarefors, har gått i pension. Hon har inget minne av att döttrarna.

– Det är svårt att komma ihåg. Jag vet att jag gjorde flera polisanmälningar men kan inte minnas exakt vilka ärenden det handlade om. Det är så länge sedan.

Hon tror att kommunen gjorde ansträngningar för att komma i kontakt med familjen.

– Det gör vi alltid. Men visst är det lätt att hamna mellan stolarna. Det kan ju vara så att de skrev sig i kommunen men att de aldrig bodde här. Det är svårt att knacka på hemma hos någon om de aldrig är hemma.

Aftonbladet har försökt nå Carina Liljeberg vid barn- och utbildningsförvaltningen, men i receptionen på Åre kommunhus hänvisas vi till Lottie Corrias Näslund.

Ida Persson

Följ ämnen i artikeln