Aftonbladet

Premiär för Aftonbladet Daily – Sveriges första nyhetspodd

Av: 

Petter Ovander

NYHETER

Aftonbladet bryter mark igen – och startar Sveriges första dagliga nyhetspodcast.

Du hittar den där poddar finns – men inom kort också hos Google Home och Amazon Alexa, som snart lanseras i Sverige.

En unik position Aftonbladet tagit genom ett långvarigt och strategiskt samarbete med podcastplattformen Acast.

Aftonbladets nya avdelning Aftonbladet Labs gör en rejäl satsning på voice och audio och släpper nu nyhetspodden Aftonbladet Daily.

Du hittar den redan i dag på alla poddplattformar i Sverige – men den kommer också att finnas tillgänglig direkt i de nya smarta högtalare som inom kort släpps på svenska.

– Vi på Acast har längtat efter en riktig Daily-nyhetspodd i Sverige och det är på tiden att vi tillgodoser det behovet. Vi är så stolta att kunna vara med och distribuera Aftonbladets starka format rakt in i framtidens röstdrivna hem, säger Josephine Forssjö, innehållschef Acast Norden.

I Aftonbladet Daily får lyssnaren flera uppdateringar under dagen om det senaste som hänt i Sverige och världen.

– Nyhetspodcast har varit hopplöst underutvecklat i Sverige, och det kommer vi att ändra på. Vårt mål är att Aftonbladet Daily ska bli en naturlig del av nyhetsdagen och fungera som en trampolin in i nyhetsdygnet, säger Patrik Syk, ansvarig för podcast och ljud på Aftonbladet.

Genom samarbetet med Acast kommer Aftonbladet Daily vara nyhetskälla i Google Home och Amazon Alexa när de båda smarta högtalarna lanseras på den svenska marknaden.

  • Här hittar du alla avsnitt av Aftonbladet Daily!

Podcasten finns redan nu i Aftonbladets egna kanaler och på podcastplattformar.

– Ljud är ett av de mest spännande utvecklingsområdena framåt och vi gör nu en storsatsning med flera initiativ under hösten, säger Lotta Folcker, redaktionschef på Aftonbladet Labs.

Aftonbladet släppte i dagarna även en tjänst till Google Assistant där användaren kan prata med Aftonbladet för att få senaste nytt uppläst och även hitta hela redaktionens poddkatalog. Utvecklingen på den internationella marknaden visar att ljud i allmänhet och smarta högtalare i synnerhet är något som kommer att växa kraftigt inom de närmaste åren.

Patrik Syk och Josephine Forssjö.

– För Aftonbladet har det alltid varit viktigt att skaffa sig en stark position i ett tidigt skede. Det ska vi även göra när det gäller de nya röstdrivna tjänsterna, säger Lotta Folcker.

Även Acasts medgrundare Johan Billgren ser en stark utveckling av ljud framför sig.

– Med smart speaker-revolutionen kommer audio bli en naturlig del av vardagen. Med det följer fler lyssnare och högre krav på kvalitativt innehåll. Nyhetsflödet blir otroligt viktigt eftersom det är en del av ett existerande beteende. Det kommer att bli det första man ber om när man vaknar, säger Johan Billgren.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

LÄS VIDARE

Google Home är här – välkommen till ett smartare liv

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet

Aftonbladet Daily

Acast

Google

Amazon