Ingen uppgörelse mellan S och V

Uppdaterad 2021-11-16 | Publicerad 2021-11-15

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har inte nått någon uppgörelse, enligt källor till Aftonbladet.

Detta trots att flera möten har hållits de senaste dagarna.

På förmiddagen meddelade talmannen att S-ledaren får förlängd tid till på måndag.

  • Talmannen Andreas Norlén har förlängt Magdalena Anderssons sonderingsuppdrag.

  • Nooshi Dadgostar har kallat till pressträff klockan 15.15. 

  • Följ vår liverapportering om regeringsbildningen här. 

  • Fastnålat inlägg
    16 nov 2021
    Emil Salmaso

    V vill bland annat höja pensionerna. Dadgostar lyfter ett exempel och menar att många får chock när de går i pension.

    Pensionärer har bland annat inte råd att resa eller följa med sina vänner på aktiviterer, menar Dadgostar och säger att vänsterpartiet har lyft frågan för regeringen.

    – 300 000 pensionärer i Sverige är fattiga. Det är flest i Norden.

  • 16 nov 2021

    Det va på tiden att tänka på dom som har jobbat hela livet men ändå skattar 33% skäms med så mycket skatt..

    Åke
  • 16 nov 2021

    Håller på Dig Dadgostar,och säkert många med mig då ni är det enda partiet för oss pensionärer.

    pensionär
  • 16 nov 2021

    Orkar inte jarbeta längre totalt utsliten.

    Får en pension på 13.700 sen skatt.

    En sänkning som jag ine trodde var sann!!

    Hur ska man kunna leva på detta?

    Hyra, mat .....

    Barbro petersson
  • 16 nov 2021

    11600 före skatthar jag i pension efter 45 år i yrkeslivet. Det är skamligt

    Janne

    Jan Söderman
  • Emil Salmaso
    16 nov 2021

    Pressträffen avslutas.

I dag ska S-ledaren Magdalena Andersson återrapportera resultatet av förhandlingarna med Vänsterpartiet till riksdagens talman Andreas Norlén.

För att kunna bli statsminister måste hon ha säkrat att Vänsterpartiet tolererar henne vid en statsministeromröstning. Men trots flera möten i helgen har partierna inte kommit närmare varandra.

Källor i båda partierna uppger att en uppgörelse inte har nåtts. En S-källa med insyn uppger att Magdalena Andersson kommer att begära mer tid hos talmannen i dag.

Behöver mer tid

Vid klockan 10 meddelade talmannen att Magdalena Andersson får förlängd tid till på måndag. På fredag ska hon ge en avstämning till talmannen om hur det så kallade sonderingsuppdraget går.

– Under vårt möte informerades jag om att sonderingsuppdraget går framåt men behöver ytterligare någon tid. Jag är mån om att Sverige skyndsamt ska få en ny regering men arbetet bör samtidigt inte forceras. Jag har därför givit Magdalena Andersson ytterligare några dagar till hennes uppdrag, säger Andreas Norlén i en kommentar.

Irriterat mellan partierna

En V-källa sa till Aftonbladet på måndagen att en uppgörelse inte är trolig med så få förhandlingsdagar.

– Det har jag väldigt svårt att se. Vi ska göra samma förhandlingar som Centerpartiet och Miljöpartiet har gjort sedan i somras på tre dagar, det är en omöjlighet.

Källan sa också att V kräver samma inflytande som Centerpartiet.

Partierna beskrivs av en S-källa stå så långt ifrån varandra att det inom S fortfarande inte står helt klart vad det är Vänsterpartiet egentligen vill.

Magdalena Andersson.

En annan S-källa med insyn beskriver viss irritation över att Nooshi Dadgostar och hennes förhandlare åkte på kommundagar i Göteborg under den fyra dagar långa fristen som talmannen gav partierna för att komma överens, med resultatet att helgens möten fick hållas som videokonferens.

I vänsterlägret finns fortsatt en irritation över att Socialdemokraterna har tagit partiets stöd för givet.

Det som Vänsterpartiet gått ut med är att man kräver en uppgörelse med S om höjda pensioner och bättre sjukförsäkring. Men enligt en V-källa med insyn är det långsiktiga målet med de senaste dagarnas process att få Centerpartiet att acceptera dem som en likvärdig samarbetspartner till Socialdemokraterna.

– Centerpartiet har valt sida men vill ändå inte samarbeta med hela den sidan. Det är svårt att se hur de ska kunna hålla kvar vid det efter valet. Om detta blir gjort nu går vi till val på ett stabilt regeringsunderlag, säger källan.

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar.

”Måste förhandla”

V gör bedömningen att deras utgångsläge i förhandlingarna med S har stärkts. Detta efter att M-ledaren Ulf Kristersson meddelade att han inte vill få talmannens uppdrag att sondera möjligheterna för att bilda en regering nu.

– Ulf Kristersson var extremt tydlig och hans besked stärker vår linje. Det finns inga möjligheter för en högerregering nu. Magdalena Andersson och Annie Lööf har därför inget val utan måste förhandla med oss.

En S-källa säger att samtalen med Vänsterpartiet kommer att fortsätta i veckan och att man räknar med att Magdalena Andersson kan tillträda nästa vecka.