Andersson kan tvingas begära mer tid

Owe Nilsson/TT

Publicerad 2021-11-15

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) kan tvingas begära mer tid av talmannen. Arkivbild.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson ska redovisa sitt uppdrag för talmannen klockan 10 på tisdag.

Enligt källor i Vänsterpartiet tyder allting på att S och V inte hinner komma överens om en uppgörelse.

I torsdags fick hon talmannens uppdrag. I fredags träffade hon Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.

Beskedet efter mötet var att partierna skulle inleda förhandlingar.

– Vi har haft väldigt bra och konstruktiva förhandlingar här på morgonen, sade Magdalena Andersson efteråt.

Långt ifrån

– Mina förhoppningar är att det ska leda till ett avtal, sade Nooshi Dadgostar.

Efter mötet åkte Dadgostar dock till Vänsterpartiets kommundagar i Göteborg som pågick hela helgen. Hon hade inga större förhoppningar att de skulle hinna komma överens till tisdag förmiddag.

– Som jag ser det står vi fortfarande långt ifrån varandra, det kommer att kunna ta lång tid, sade hon.

Källor i Vänsterpartiet säger till TT att partierna inte är nära att bli klara i tid. Socialdemokraterna vill inte kommentera utan hänvisar till att Magdalena Andersson ska redovisa arbetet för talmannen på tisdag förmiddag.

Antingen måste Magdalena Andersson då begära mer tid eller så låter hon det gå till en omröstning i riksdagen utan en uppgörelse med V. Vänsterpartiet har uppgett att de då röstar rött.

Få inflytande

Vänsterpartiet vill dels ha en sakpolitisk uppgörelse för att släppa fram Magdalena Andersson i statsministeromröstningen, dels ha ett avtal om att man kommer att ha inflytande över övriga förslag regeringen lägger under mandatperioden.

Dadgostar har särskilt lyft pensionerna och sjukförsäkringen som viktiga frågor för Vänsterpartiet. Båda är dock budgetfrågor, och Magdalena Andersson har framhållit att det inte är aktuellt att förhandla om den budgetproposition som ligger i riksdagen, och som finansutskottet ska justera ramarna för redan på torsdag.

Centerpartiet har redan sagt att de tänker acceptera Magdalena Andersson som statsminister. Men eftersom M, KD, SD och L tänker rösta mot henne, behöver hon även acceptans av Vänsterpartiet för att bli godkänd av riksdagen.