President Volodymyr Zelenskyjs tal till Sverige – läs hela talet här

Publicerad 2022-03-24

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har tidigare talat till bland annat EU-parlamentet och USA:s kongress.

Denna gång riktar han sig till Sveriges riksdag.

Här kan du läsa hela Zelenskyjs tal.

Tack så mycket allihopa. Herr talman, statsministern, riksdagens och regeringens medlemmar, det är en ära att få tala till er.

Den blå och gula flaggan är troligtvis den mest populära i världen nu. Människor i olika länder och olika kontinenter associerar den med frihet.

Men blått och gult är inte bara Ukrainas färger – det är också Sveriges färger. Det är naturligtvis ingen slump, det är ödet. Vi står enade för frihet, för människors fredliga liv och alla människors värdighet. För rättvisa och en varsam syn på världen vi lever i.

Därför är det inte alls ologiskt att Sverige är ett av de länder som gett Ukraina allra mest stöd i det nuvarande läget. Vi är mycket tacksamma för det.

Det har gått en månad sedan det fullskaliga kriget som Ryssland drog igång mot vårt land inleddes. Det är en mörk, svart månad som saknar motstycke sedan andra världskriget, med sådan förstörelse och sådana krigsförbrytelser.

Listan över döda räknas i tusental. Dussintal samhällen och städer har förstörts. Den ryska militären gör ingen åtskillnad mellan militära mål och civila mål. De förstör bostadsområden, hus, sjukhus. De bombar till och med förskolor med raketartilleri.

De har förstört hundratals utbildningsbyggnader och skolor. Man har bombat universitet och högskolor – ni kan föreställa er, de förstör helt enkelt all infrastruktur som är ett viktigt stöd för oss. Även lagerlokaler med livsmedel och läkemedel.

De har tagit över två kärnkraftsanläggningar. För andra gången har de gett sig på kemiska produktionsanläggningar och de har använt fosforbomber. Vuxna och barn dör.

Varför gör Ryssland detta? Varför detta terrorangrepp på oss? Varför måste de trycka ner och förslava ett annat land och dess folk?

Mina damer och herrar, det svenska folket, Europa av i dag, som har varit fredligt under så många år, är grundat på mycket tydliga principer. Man får inte med våld eller tvång revidera gränser.

Alla länder har rätt att välja sin egen framtid utan tvång eller påtryckningar från diktaturer. Utifrån de två principerna har vi haft en era av samarbete och fred. Det här har vi även sett tidigare – fram tills att den ryska ledningen bestämde sig för att att de kan flytta saker i tiden, och helt avskriva den utveckling vi sett det senaste århundradet, i enlighet med andra totalitära ideologier.

Om Ukraina inte försvarade och försökte skydda sig skulle allt detta gå förlorat. Allt det som vi värdesätter, allt det som ert folk värdesätter, som människor i alla fria länder värdesätter.

Det skulle innebära att alla Rysslands grannar lever i fara, även ni.

Det är bara vatten som skiljer er från dessa tankegångar. De har redan i media och i sändningar från rysk sida diskuterat hur de skulle kunna ockupera Gotland - er ö - och kontrollera den, under årtionden. Det har visats på rysk tv. De visar hur det skulle se ut om den ryska armén drog in, eftersom de vill undvika försvarsanläggningar.

Om de kom dit skulle de kunna täcka upp för ytterligare anfall i Östersjön. De vill begränsa friheten i Europa. Det är en grundläggande utmaning för de europeiska försvarssystemen.

Se bara vad den ryska armén gör i vårt land. Åtta år i krig i öst, med ockupationen av Krim. Med förtryck och tortyr och övergrepp där man slår ner alla uttryck för frihet och mångfald.

En månad med fullskaligt krig. Ondsinta bombningar i likhet med det vi sett i Syrien. Barn och vuxna kidnappas och förs till Ryssland, våldtäkter i bostadsområden, plundring, är vad de ryska soldaterna ägnar sig åt.

Tusentals bostäder har förstörts, tio miljoner är på flykt och flera miljoner har redan tagit sig till övriga Europa.

Jag vet att de ukrainska flyktingarna kommer återvända så snart Ryssland lämnar vårt land. Så snart vi har återskapat freden igen i vårt land.

Mina damer och herrar – den svenska nationen var ett av de första länderna som bidrog med stöd till Ukraina. Ert stöd är helhjärtat, baserat på värderingar och kärlek till frihet. Det bygger på symboler kring det blåa och det gula. Alla vet vad Sverige eftersträvar.

Hela den här månaden har också visat tydligt vad Ukraina är beredd att göra. Vi kämpar mot kriget tillsammans. Vi måste göra allt vi kan för att få Ryssland att söka fred.

Det var ett historiskt beslut när Sverige beslutade att skicka vapen till Ukraina. Vi är mycket tacksamma för det. Vi är tacksamma för ert rimliga synsätt, ert perspektiv i frågan.

Sverige stöder sanktioner, en policy som är nödvändig för att få till stånd fred. För det finns inget annat språk än effektiva sanktioner, för att få den ryska ledningen att förstå.

Men för att freden ska komma snabbare måste sanktionspaketen godkännas varje vecka.

Inte ett enda fat rysk olja, inte ett enda fartyg i era hamnar som kommer från Ryssland, ingen verksamhet från era företag i Ryssland. Man måste utnyttja de möjligheter som finns.

Medvetna handlingar som begås av den ryska armén syftar till att förstöra våra städer, angripa våra medborgare. Alla måste bemöta detta med största allvar och stort ansvar från europeiskt håll. Den fria världen måste agera.

Den ryska armén har gjort det till sitt kännetecken att utplåna städer och döda civilbefolkningen. Använda sig av fosforbomber*. Vi måste försäkra oss om att det här inte blir en segerstrategi. Krigsförbrytelser måste straffas.

De som gav ordern om att döda människor måste ställas inför tribunalen, för att försäkra sig om att inget annat land får för sig att man kan gå ostraffad från sådana handlingar, och helt förstöra grannländer.

Jag är övertygad om att vi gemensamt kommer att återupprätta freden. Därför måste vi fundera på hur man kan återskapa och bygga upp Ukraina igen efter kriget – för den dagen kommer att komma.

Jag vill att svenska företag, svenska arkitekter, svenska staten och det svenska folket ska delta i detta. Ukraina var vackert, och det kommer att bli ett stort land. Vi ska bygga upp det, för människors skull, för vårt lands utvecklings skull och för Europas skull.

Vi vill välkomna er att visa världen och kommande generationer att krig inte ger några resultat. Det är freden som ger goda resultat.

Sverige är det första landet vi föreslår det här projektet för. Man kan ha vänorter och vänbranscher och hjälpa till med återuppbyggnaden.

Jag är övertygad om att ert land, er verksamhet, er kärlek till ert land och ert sätt att organisera samhället skulle vara till mycket stor nytta för oss.

Alla våra medborgare, alla de som försvarar vårt land, har gjort så mycket redan för att vakta våra gemensamma europeiska värderingar, vårt gemensamma europeiska hem.

Vi slåss inte bara för människorna i Ukraina, utan för Europas säkerhet och vi har bevisat att vi förtjänar att vara fullvärdig medlem i Europeiska Unionen. Beslutet är redan igång och det är dags att gå vidare med det. Jag är övertygad om att ni kommer stödja oss även i det avseendet.

Tack Sverige. Ära åt Ukraina.