Rysslands invasion av Ukraina

Liverapportering: Ryska invasionen av Ukraina

Av: 

Aftonbladet

NYHETER

Här rapporterar vi dygnet runt om kriget i Ukraina.

3 punkter om kriget i dag:

 • Polens premiärminister Mateusz Morawiecki anklagar Norge för att dra nytta av kriget i Ukraina, rapporterar norska E24 som hänvisar till polska TVN24.
 • Ryssland attackerar Severodonetsk från fyra olika håll, säger Serhiy Haidai, guvernör i Ukrainas östligaste Luhansk-region.
 • Experter på ”tunnbomber” är i Ryssland för att hjälpa till att förbereda för en attack i Ukraina, tror europeiska tjänstemän. USA och flera länder i Europa ser teknikernas närvaro som ett tecken på att den ryska militären förbereder sig för användning av kemiska vapen i kriget.
Fastnålat inlägg
i dag kl 18:36av Marcus Bornlid Lesseur
DELA

Rysslands president Vladimir Putin ska för två månader sedan ha utsatts för ett lönnmordsförsök, enligt Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov.

Det var efter invasionen av Ukraina som mordförsöket sattes i verket, uppger underrättelsetoppen.

– Han blev till och med attackerad, sägs det av representanter från Kaukasus, uppger Kyrylo Budanov till ukrainska Pravda och tillägger:

– Det var ett totalt misslyckat försök, men det hände faktiskt.

Tidigare har Kyrylo Budanov hävdat att Vladimir Putin är svårt sjuk i cancer och därtill att det planeras en kupp mot presidenten.

Skriv inlägg
 • Emanuel Silva

  Den ryska rubeln handlas på sin högsta nivå på sju år, rapporterar Reuters.

  Rubeln stärktes med mer än 6 procent mot eurons värde under måndagen. 1 euro var vid 18-tiden värd knappt 63 rubel.

  Den ryska valutan har bland annat stärkts genom kapitalreglering och höjda oljepriser.

 • Emanuel Silva

  Polen kommer att avsluta sitt gasavtal med Ryssland, uppger den polska regeringen, rapporterar norska Dagbladet.

  Detta som svar på att Ryssland har slutat leverera gas till Polen. Gasavtalet mellan länderna slöts 1993. Avtalet är internationellt bindande. Därmed måste det polska utrikesministeriet skicka ett formellt meddelande om uppsägning till den ryska regeringen under måndagen.

  – Efter nästan 30 år kan vi nu slå fast att relationen mellan Polen och Ryssland på gasområdet har upphört att existera, säger statssekreteraren Piotr Naimski.

  Det ryska statsägda gasföretaget Gazprom stoppade sina leveranser till Polen i april.

 • Marcus Bornlid Lesseur

  Starbucks meddelade under måndagen att företagets 150 kaféer i Ryssland ska stängas, uppger CNBC.

  I 15 år har Starbucks funnits i Ryssland och dess verksamhet i landet utgör 1 procent av företagets omsättning globalt.

  Utöver Starbucks har flera storföretag som McDonalds, Exxon Mobil och British American Tobacco aviserat att de lämnar de ryska marknaden.

 • Emil Forsberg

  Belarus armé kontrollerar vapen och logistikutrusning för att se till att man är "redo för strid", uppger försvarsministeriet i ett uttalande enligt Reuters.

  "Inspektionen kommer att avgöra utrustningens skick och beredskap att utföra sina uppgifter", meddelar ministeriet.

  Tidigare under måndagen uppgav Ukraina att man förstärker gränsen mot Belarus efter misstankar om en möjlig attack.

Läs mer om kriget med Aftonbladet Plus

ANNONS

Kriget i Ukraina fortsätter – läget är fortfarande AKUT! Barnen behöver din hjälp.

Extern länk från UNICEF

Ge en gåva nu!

Interaktiv karta – detta har hänt

De röda ytorna på kartan visar var rysk militär i dagsläget ockuperar Ukraina, där det mörkare röda visar ryska styrkornas senaste framryckningar. Prickarna visar viktiga händelser. Du kan trycka på båda och få mer information.
SENASTE NYTT guidar dig genom de fem senaste händelserna.


Varför är det krig i Ukraina?

2014 annekterade Ryssland den ukrainska halvön Krim och gick in med styrkor i östra Ukraina. Sedan dess har delar av ukrainska Donetsk och Luhansk kontrollerats av ryskstödda separatister med nära ekonomiska och militära band till Moskva. Putin har argumenterat för att Ryssland behövde försvara de här områdena mot ukrainska angrepp, som han hävdar blivit allt värre de senaste åren.

Varför invaderade Ryssland Ukraina?

Putin vill stoppa Natos expansion österut och försäkra sig om att Ukraina blir kvar inom den ryska intressesfären. Han har krävt löften om att varken Ukraina eller andra länder, som Sverige, ska ansluta sig till Nato. Han vill också att USA och Nato drar tillbaka vapensystem från flera östeuropeiska länder, som han anser utgör hot mot Ryssland.


Kriget i Ukraina – bakgrunden i nio steg

 1. Ukraina skakades vintern 2013–2014 av växande protester mot att den dåvarande starkt Rysslandsvänlige presidenten Viktor Janukovytj vägrade skriva under ett samarbetsavtal med EU.
 2. Presidentens våldsamma försök att kväsa demonstrationerna väckte stor upprördhet och ledde till att han flydde till Ryssland i februari 2014. Hela makteliten byttes ut och en ny regering, utsedd av protestaktivister, tillsattes. Att den västvänliga oppositionen tog makten vållade i sin tur vrede på ryskt dominerade Krim.
 3. Ryssland utnyttjade detta till att regissera en revolt och ta kontroll över halvön med soldater i omärkta uniformer. Denna ockupation övergick snart till olaglig annektering. Dessförinnan hölls en kuppartad folkomröstning, där en majoritet av invånarna påstods vilja tillhöra Ryssland i stället för Ukraina. Folkomröstningen erkändes varken av Ukraina eller väst.
 4. För första gången sedan andra världskriget hade därmed en europeisk stat erövrat en del av ett annat land. Omvärldens reaktioner var starka: Ryssland anklagades för brott mot folkrätten och flera internationella avtal.
 5. Snart ägde ett liknande förlopp rum i det ryskdominerade Donbassområdet i östra Ukraina. Myndighetsbyggnader i städer i länen Donetsk, Luhansk och Charkiv ockuperades av beväpnade män med stöd från ryska styrkor. Charkiv lyckades Ukraina behålla kontrollen över, men i Donetsk och Luhansk arrangerade separatister "folkomröstningar" om självständighet från Ukraina.
 6. Delar av de två länen fungerar i dag som utbrytarrepubliker, med nära koppling till Ryssland. Vid frontlinjen sker regelbundet sammanstötningar mellan ryskstödd lokal milis och den ukrainska armén. Ryssland har stadigt förnekat inblandning i Donetsk och Luhansk och anser sig ha full rätt till Krim, med hänvisning till folkomröstningen. EU och USA ser dock inte halvön som rysk och har kontrat med ekonomiska sanktioner mot ett stort antal ryska och ukrainska politiker, militärer och företag. I slutet av 2021 hade över 13 000 människor dödats i konflikten, däribland tusentals civila.
 7. I november 2021 började Ryssland samla stora trupper utmed den ukrainska gränsen. USA varnade för att en rysk invasion var förestående, men Ryssland förnekade.
 8. Måndagen den 21 februari erkände Vladimir Putin de ukrainska områdena Luhansk och Donetsk som självständiga och skickade vad han kallade för fredsbevarande styrkor dit.
 9. Torsdagen den 24 februari inledde ryska styrkor ett större angrepp mot hela Ukraina.

(Källa: AP/TT)

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Rysslands invasion av Ukraina

LÄS VIDARE

Allt om Rysslands invasion av Ukraina

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Ukraina

Ryssland

Vladimir Putin

Ryska invasionen