Nyheter

Livstid yrkas för fem efter gängmord

Av: 

TT

Åklagarna vill se livstids fängelse för fem personer som åtalats för en dödsskjutning i Göteborg förra våren. Arkivbild.
Åklagarna vill se livstids fängelse för fem personer som åtalats för en dödsskjutning i Göteborg förra våren. Arkivbild.

NYHETER

Åklagarna yrkar på livstids fängelse för fem personer efter mordet på en man i stadsdelen Gamlestaden i Göteborg förra våren.

– Man skjuter en person på öppen gata som uppenbarligen inte har någon chans, säger kammaråklagare Stefan Lind till Göteborgs-Posten.

Totalt har 16 personer åtalats för olika brott i samband med dådet, som anses ingå i en konflikt mellan rivaliserande gäng.

Fyra av de åtalade var under 21 år när händelsen skedde. För dem är maxstraffet 14 års fängelse, och det är också det åklagarna yrkar på, skriver Göteborgs-Posten.

Den 33-årige mannen som sköts till döds en söndag i maj 2020 var på väg till ett födelsedagskalas.

Nio av de åtalade greps inom några timmar efter mordet. Åklagarna vill att alla nio döms för mord.

– Alla har en viktig roll i det som sker, säger Stefan Lind.

En av de fem personer som enligt åklagarna bör få livstid har utpekats som ledande i gängkonflikten.

Nästan alla åtalade nekar till brotten de anklagas för. Undantaget är en man i 40-årsåldern, som lämnat uppgifter till utredarna. För hans del yrkar åklagarna på 18 års fängelse.

Rättegången i Göteborgs tingsrätt inleddes i mars, med omfattande säkerhetsåtgärder. Förhandlingarna fortsätter i nästa vecka med att de åtalades advokater håller sina avslutande anföranden.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert: