Helene åkte 100 mil för djurvård – sparade 22 000 kronor

Uppdaterad 2023-12-27 | Publicerad 2023-12-26

Veterinärpriserna i Sverige ökar lavinartat i stora delar av Sverige.

Helene Svanlund, 58, är en av dem som fått nog.

– Jag åkte 100 mil enkel väg för att operera min hund Sockra, säger hon.

Priserna hos veterinären har ökat med 37 procent på två år, enligt Statistiska centralbyrån, SCB. Helene Svanlund har haft hund i nästan hela sitt liv och sett hur priserna skenat de senaste åren. När labradoren Sockra slet av ledbandet kom prisförslaget för en knäledsoperation som en chock.

– Notan på närmaste klinik skulle gå på 60 000 kronor, exklusive eftervård. I Lerum låg priset däremot på 38 000 kronor inklusive eftervård.

Hon bokade hotell, tankade bilen och åkte iväg.

Helene Svanlund och hunden Sockra tog bilen från Örnsköldsvik och åkte söderut.

Konkurrensverket: Behovet är stort

Konkurrensverket riktar kritik mot veterinärsjukvården.

I en rapport skriver myndigheten att behovet av att kunna jämföra priser är stort, och att prissättningen är otydlig gentemot djurägare och försäkringsbolag.

De belyser att det är speciellt svårt att få en prisuppgift för “sjukdomsbehandling eller kirurgiska ingrepp”.

”En tystnadskultur”

Prisuppgifterna hittade Helene Svanlund på tjänsten Vetpris, som är en sajt där veterinärpriser i hela landet jämförs.

– Vi har en tystnadskultur vad gäller prissättning på våra djur. Det måste bli ändring på det, säger Olivia Schell som grundat sajten.
Enligt henne är det vanligt att priset av ett ingrepp inte framgår på veterinärklinikernas sajter.

– En knäledsoperation kan kosta från 35 000 till 70 000 kronor inom samma geografiska område i Sverige. Transparenta priser mot privata kunder måste vara en självklarhet.

”Förskräckligt”

För 8-åriga labradoren Sockra gick allt bra. Hon kan i dag springa och hoppa igen, vilket skulle ha varit omöjligt utan en knäledsoperation.

– Jag åkte 100 mil enkel väg för att operera min hund Sockra, och det var såklart värt det. För norrlänningar är långa sträckor ingen större grej, säger Helene Svanlund.

Hon vänder sig mot dagens höga priser som ökat markant, och ställer sig frågande till den nästan obefintliga transparensen.

– Hos veterinären hemma skulle djurförsäkringen inte täcka kostnaderna fullt ut. Nu har jag till och med pengar över för rehab. Priserna skiljer sig något förskräckligt.

Följ ämnen i artikeln