Varnar för veterinärpriserna: ”Stoppa karusellen”

Publicerad 2023-12-26

Orimliga priser, otydlig prissättning och oligopolfasoner.

Veterinärpriserna i landet ökar kraftigt, och nu får aktörerna på marknaden svidande kritik.

– Våra sällskapsdjur kommer fara illa om utvecklingen fortsätter, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkringar på Svedea.

Priset på veterinärtjänster har ökat med 37 procent på två år, enligt SCB.

Det är dessutom svårt att veta vad notan landar på, då prissättningen är otydlig, varnar Konkurrensverket. Det är speciellt svårt att få en prisuppgift för sjukdomsbehandling eller kirurgiska ingrepp, enligt myndigheten.

Prognosen: Blir dyrare

Prisökningarna på veterinärtjänster leder till höjda premier och ännu högre totalkostnader för djurägare. Aftonbladet har tidigare skrivit om djurägare som väljer bort försäkringen när ekonomin tryter. Och det kan bli värre, tror Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkringar på Svedea.

– Djurägare kan räkna med dyrare försäkringar nästa år.

Det finns bara en väg att gå för att vända trenden, menar han.

– Öka pristransparensen. Ge djurägarna bättre möjligheter att jämföra priser för olika behandlingar innan de väljer vårdställe. Då får vi en bättre konkurrens, och på sikt en lägre kostnadsnivå som ger alla djurägare en rimlig chans att skaffa hund eller katt.

Odd Einar Bruem, djurförsäkringschef på Svedea, spår att premierna blir dyrare nästa år på grund av de höjda priserna.

Jättarnas svar: Felaktig bild

I dag finns två stora aktörer inom djursjukvården – Evidensia och Anicura. Jättarna vänder sig mot kritiken om osynliga priser och försvarar prisökningen. Prisökningen hör bland annat ihop med inflationen, förklarar de.

– Vi har höjt våra priser i enighet med ökade kostnader pådrivna av rådande inflation och för att kunna säkerställa högsta möjliga vårdkvalitet, skriver Anicura i ett mejl till Aftonbladet.

Evidensia anser att de har synliga priser för många av veterinärtjänsterna.
– Vi har transparenta priser på alla våra lokala hemsidor för många av de tjänster som vi erbjuder.

Anicura håller med.

– Det finns en felaktig uppfattning om att vi försöker dölja våra priser. Vi är alltid transparanta med priser i dialog med djurägaren, enligt Anicura.

Jättarna medger samtidigt att det ibland är svårt att prissätta i förväg med hänvisning till akuta komplicerade fall, sjukdomshistorik, djurets ålder och komplikationer.

”En oligopolsituation”

Både Evidensia och Anicura duckar prisökningen, anser Odd Einar Bruem på Svedea. Han jämför branschen med andra yrkeskategorier.

– Tänk om hantverkare skulle jobba enligt samma princip? ”Vi får se vad priset blir när huset står klart”. För mig är det orimligt.

Transparensen behöver inte vara 100 procent, men den måste bli bättre, anser han. Han kräver också ett stopp för priskarusellen.

– Det är ju någon form av oligopolsituation där några få aktörer håller prisbilden uppe. Våra sällskapsdjur kommer fara illa om utvecklingen fortsätter, varnar Odd Einar Bruem.

Följ ämnen i artikeln