Apple vägrar säga ordet: ”Ett ställningstagande”

Publicerad 2023-06-05

På 120 minuter hann Apple presentera en rad nya prylar, appar och uppdateringar.

Men inte en enda gång nämndes ordet ”AI”.

– Det kan vara ett ställningstagande, säger Pricerunners teknikexpert Evelina Galli.

Spänningen inför sommarens Apple-event var extra stort efter att teknikjätten hintat om ett flertal stora nyheter.

Men när det drog i gång var det något annat tittarna reagerade på. Apple-chefen Tim Cook och company nämnade aldrig ordet AI, eller Artificiell intelligens.

”Apple AI-ordräknare: 0”, skriver en användare på Twitter.

”29 minuter och Apple har inte nämnt AI en enda gång”, skriver en annan.

Teknikexperten Evelina Galli.

Även Pricerunners teknikexpert Evelina Galli reagerade på att ordet aldrig nämndes.

– Min första tanke är att det har att göra med att Microsoft och Google gått in i AI med ChatGPT och Meta medan Apple inte gjort det lika öppet. Det kan vara ett ställningstagande, säger hon.

”Drar öronen åt sig”

Den senaste tiden har en rad forskare larmat om riskerna med att AI-tekniken skulle kunna användas som ett vapen.

Och under eventet valde Apple i stället att säga ”maskininlärning”, något som närmast går att likställas med ordet AI, enligt Galli.

Apples vd Tim Cook poserar vid det headset som var den stora nyheten under eventet.

– Ofta när man säger AI, Open AI eller ChatGPT menar man maskininlärning. Att Apple kallar det maskininlärning kan handla om att man vill distansera sig och göra ett ställningstagande mot det alla pratar om. Det är många som säger att det här är lite läskigt och då tänker de kanske att många användare drar öronen åt sig, säger hon.

AR-headset och ny Macbook

Under eventet presenterade Apple bland annat en ny 15 tums Macbook Air och värstingen Mac Pro med ett nytt M2 Ultra-chip.

Mest uppmärksamhet fick dock det nya reality-headsetet Vision Pro. En skidglasögonliknande Apple-enhet som styrs med ögonen, händerna och rösten.

Prislappen på 3 499 dollar, eller 38 000 kronor, lär inte skrämma bort alltför många, enligt Evelina Galli.

– Enligt Apple själva är det här den mest avancerade tekniska prylen som någonsin släppts, så de var inte blyga. Jag tror absolut det finns många otroligt taggade, det har ryktats hur många år som helst och många menar att det är det här Tim Cook kommer att bli ihågkommen för, säger hon och fortsätter:

– Det är klart att det utesluter många. Det pratas dock om ett billigare headset som ska släppas senare. Men det ska bli intressant att se om det blir 4k-upplösning i brillorna som de säger, om de inte är för tunga, varma och låter jättemycket. Då kan det bli riktigt ballt.